Στήριξη πληγέντων παραγωγών σε Βιάννο, Ιεράπετρα και Σητεία

Ακολουθεί η τρίτη με αριθμό 1162/27-2-2018 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Στήριξη πληγέντων παραγωγών σε Βιάννο, Ιεράπετρα και Σητεία κ.λπ.». 

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, σας είναι γνωστή η κακοκαιρία της 25ης και της 26ης Ιανουαρίου που έπληξε τις νότιες περιοχές της ανατολικής Κρήτης και συγκεκριμένα τον δήμο Βιάννου, τον δήμο Ιεράπετρας και μέρος του δήμου Σητείας.

Κατεστράφησαν παραγωγικές μονάδες, επιχειρήσεις, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, εγκαταστάσεις και βεβαίως υπήρξαν ζημιές που αφορούν και στην φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο.

Αυτά που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες σας και που ζητούν οι δήμαρχοι και οι παραγωγοί ως μέτρα στήριξής τους, αφορούν πρώτα από όλα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους αγρότες-παραγωγούς, όπως δόθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα, με βάση την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2017. Το ζητούμενο είναι αν προτίθεστε να εντάξετε μέσα σε αυτήν τη διαδικασία και τις αγροτικές επιχειρήσεις, τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, δηλαδή θερμοκήπια και άλλες μονάδες που επλήγησαν.

Το δεύτερο που αφορά τις αρμοδιότητές σας είναι αν προτίθεστε να προβείτε σε «πάγωμα» φορολογικών υποχρεώσεων και βεβαίως ασφαλιστικών -συναρμοδιότητα με το Υπουργείο Εργασίας- και να δώσετε τη δυνατότητα ευνοϊκών άτοκων ρυθμίσεων-οφειλών στο δημόσιο και στον ΕΦΚΑ, όπως έγινε στις ανάλογες περιπτώσεις.

Περιμένουμε σαφείς απαντήσεις.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Τον λόγο έχει η κυρία Υπουργός.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θα χρειαστώ λίγο παραπάνω χρόνο, επειδή πρέπει να δώσω τις απαντήσεις που μας έστειλαν τα συναρμόδια Υπουργεία.

Βασική αρχή της Κυβέρνησής μας αποτελεί αποδεδειγμένα η άμεση στήριξη των πολιτών που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Πραγματικά χαίρομαι για την επίκαιρη ερώτηση που μου απευθύνετε.

Απαντώ στο πρώτο ερώτημα σας: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα για την ανεμοθύελλα στις 25-26 Ιανουαρίου του 2018 κυρίως σε καλλιέργειες κηπευτικών, καλλιέργειες μπανάνας, αλλά και δενδρωδών καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου και κυρίως στους δήμους Βιάννου, Φαιστού, Ιεράπετρας και Σητείας: Έχουν γίνει οι απαραίτητες επισημάνσεις από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ. Έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν περίπου χίλιες δηλώσεις.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Να σημειωθεί ότι για την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ ακολουθείται μια σειρά διαδικασιών, οι οποίες ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία. Είναι επομένως αυτονόητο ότι η κάθε διαδικασία να χρειάζεται τον ανάλογο χρόνο. Ο χρόνος εκκαθάρισης των ζημιών είναι έξι με επτά μήνες και έχει συντομεύσει κατά πολύ σε σύγκριση με τα παρελθόντα έτη.

Ζημιές από τη θεομηνία είχαμε και σε πάγιο κεφάλαιο, κυρίως θερμοκήπια. Εδώ να σημειώσω ότι υποβλήθηκαν τριακόσιες αρχικές αιτήσεις ζημιάς, που αφορούν περίπου χίλια τριακόσια στρέμματα. Το έργο των καταγραφών γι’ αυτές τις ζημιές είναι επίσης σε εξέλιξη και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, το οποίο υποβάλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα καταθέσω το αντίστοιχο έγγραφο του ΕΛΓΑ.

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με σχετικά απαντητικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης, επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβίωσης ή περίθαλψης, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου. Επίσης, επιτρέπεται να χορηγούνται και χρηματικά βοηθήματα. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών, είναι επίσης δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή η απαλλαγή από αυτούς για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τέλος, οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους δήμους που επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, μπορούν πάλι με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να απαλλάσσονται από τις ανωτέρω προσαυξήσεις, εφόσον η εκπρόθεσμη καταβολή οφείλεται μεταξύ άλλων και σε οικονομική αδυναμία που προήλθε από γεγονότα ανωτέρας βίας.

Σαφώς, λοιπόν, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρέχεται καταρχήν στους δήμους η απαραίτητη ευχέρεια, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες στην κατεύθυνση της άμεσης ανακούφισης των δημοτών, τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων που πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως και στην προκειμένη περίπτωση.

Επίσης, η Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών μάς ενημέρωσε ότι αποδόθηκε στον Δήμο Βιάννου για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες ποσό 100.000 ευρώ, αλλά και από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των δήμων για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων ποσά 399.810 ευρώ στον Δήμο Ιεράπετρας, 357.330 ευρώ στον Δήμο Σητείας και 135.210 ευρώ στον Δήμο Βιάννου του Νομού Ηρακλείου.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές, προβλέπονται διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, όπως κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την πρώτη του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή. Οι ανωτέρω εισφορές εξοφλούνται σε δώδεκα έως είκοσι τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα, εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Θα καταθέσω για τα Πρακτικά όλα τα έγγραφα και το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επιφυλάσσομαι στη δευτερολογία μου να σας απαντήσω στη δεύτερη ερώτησή σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.

Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, όπως ακούσαμε, μας είπατε για όλα τα άλλα Υπουργεία εκτός από το δικό σας. Από τα άλλα Υπουργεία έχουμε πάρει απαντήσεις. Έχουμε φέρει εδώ τον κ. Αποστόλου και μας μίλησε για τη διαδικασία του ΕΛΓΑ. Όμως, δεν μας είπε αν θα ενισχύσει τα κλιμάκια που εκτιμούν τις ζημιές για να γίνει γρήγορα η εξατομίκευση. Δεν μας είπε πότε θα υποβάλει το πρόγραμμα ΠΣΕΑ και δεν μας έδωσε σαφείς απαντήσεις. Όταν τον ρωτήσαμε για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για το θέμα που έχει να κάνει με τους επαγγελματίες αγρότες και την επιχείρησή τους που είναι το θερμοκήπιο και για το εάν θα εφαρμοστούν μέτρα, όπως εφαρμόστηκαν σύμφωνα με την τροπολογία που καταθέσατε και ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου του 2017, τότε είπε: «Μα, είναι αρμόδιο το Υπουργείο Οικονομικών». Εδώ, λοιπόν, την ερώτηση σε εσάς δεν την κάναμε για να μας πείτε τι λένε τα άλλα Υπουργεία, αλλά για να μας πείτε τι λέτε εσείς.

Από τις τετρακόσιες δηλώσεις, περίπου οι τρακόσιες πενήντα ήταν στην Ιεράπετρα και αφορούν θερμοκήπια κατεστραμμένα, επιχειρήσεις κατεστραμμένες. Τριακόσιες ογδόντα πέντε δηλώσεις στον Δήμο Βιάννου ή το αντίστροφο, από τις οποίες το 80% και πλέον αφορούν κατεστραμμένες επιχειρήσεις. Ξαναλέω ότι η επιχείρηση του αγρότη καλλιεργητή εκτός εποχής κηπευτικών είναι το θερμοκήπιο. Αυτή είναι η επιχείρησή του, η οποία καταστράφηκε.

Θα εφαρμόσετε τον νόμο και για αυτές τις περιπτώσεις, όπως εφαρμόστηκε σε άλλες; Θα πάρουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 8.000 ευρώ, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανακατασκευάσουν τα θερμοκήπια, βεβαίως και με τη συνδρομή των άλλων προγραμμάτων;

Βέβαια, η καταστροφή είναι τεράστια. Δεν έχει καμμία σχέση με τα 8.000 ευρώ. Ένα θερμοκήπιο των πέντε στρεμμάτων -ανάλογα και με τον εξοπλισμό που έχει- κοστίζει από 100.000 ευρώ και πάνω. Εδώ θα τους δώσετε μια οικονομική ενίσχυση για να βάλουν τα μεροκάματα που θα αδειάσουν τον χώρο από τα άχρηστα υλικά. Δεν μιλάμε για τίποτα παραπάνω.

Το πρώτο θέμα, λοιπόν, είναι αυτό και είναι συγκεκριμένο. Έχετε σκοπό να εξετάσετε αυτό το αίτημα και να δώσετε αυτήν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση;

                                                                                         

Το δεύτερο που αφορά, επίσης, τις δικές σας αρμοδιότητες σε σχέση με τις οφειλές στις ΔΟΥ, είναι εάν η ρύθμιση θα είναι άτοκη και εάν παγώσουν οι οφειλές και για πόσο διάστημα. Είναι συγκεκριμένα πράγματα. Για τα θέματα του Υπουργείου Εργασίας ή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα τους καλέσουμε τους ίδιους να μας τα πουν από πρώτο χέρι, για να μην κάνετε το σπασμένο τηλέφωνο. Για τα δικά σας πείτε μας. κυρία Υπουργέ. 

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Το Υπουργείο Οικονομικών είναι πάντοτε ενήμερο και διευθετεί τα συγκεκριμένα ζητήματα άμεσα και αποτελεσματικά, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίσαμε και το 2017 και το 2016.

Βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών, οι οποίες προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ο Υπουργός Οικονομικών εκδίδει σχετικές αποφάσεις με τις οποίες αναστέλλεται η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μηνών και ρυθμίζεται η καταβολή των χρεών αυτών μέχρι είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις.

Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτείται να παρατείνει με αποφάσεις του τις προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, εκδόθηκε σχετική απόφαση ήδη από τις 20/2/2018, είναι η ΠΟΛ 1031, κατά την οποία προβλέπεται παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του Δήμου Βιάννου. Συνεπώς, παρατείνονται και αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων, ρυθμισμένων και ληξιπρόθεσμων, αντίστοιχα, οφειλών στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Βιάννου.

Επειδή στην ερώτησή σας αναφέρεστε και στον Δήμο Ιεράπετρας και Σητείας, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως σχετικό αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας υπεβλήθη στο γραφείο μας στις 27/2/2018. Σαφώς και το προωθήσαμε το ανάλογο αίτημα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να προβλεφθεί παράταση και αναστολή πληρωμής των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών και του Δήμου Ιεράπετρας. Σήμερα, υπεγράφη το σχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης, το οποίο επιστράφηκε στις υπηρεσίες και θα γίνει δημοσίευση στο ΦΕΚ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τον Δήμο Σητείας, μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κάποιο αίτημα.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το Υπουργείο Οικονομικών είναι, επίσης, αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων με επιχορήγηση 30% της ζημιάς για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, και ό,τι άλλο αφορά από θεομηνίες, με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών.

Ποιες είναι προϋποθέσεις για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης; Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και παρέχεται στεγαστική συνδρομή, δηλαδή δωρεάν κρατική αρωγή, άτοκα δάνεια για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία. Η εν λόγω ΚΥΑ είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Και δεύτερον, η καταγραφή των ζημιών των εν λόγω επιχειρήσεων από την αρμόδια Περιφέρεια.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο μας παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής, αξιολογεί τις επιπτώσεις των ληφθέντων φορολογικών μέτρων και εξετάζουμε σαφή αιτήματα που κατατίθενται από πολίτες και φορείς και προβαίνουμε στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις με γνώμονα την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη μας και τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις