Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και οδηγεί στην αβεβαιότητα τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και την αγορά των ΑΠΕ

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ενεργειακό Νομοσχέδιο ο εισηγητής και υπεύθυνος ενέργειας και περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης τόνισε τα εξής:

Η κυβέρνηση έφερε με συνοπτικές διαδικασίες ένα Ενεργειακό Νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, χωρίς να μας καταθέσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την πορεία της.

Έφερε επίσης μια «άτσαλη» και περίεργη τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ, της οποίας τα δυο κομμάτια πηγαίνουν προς ιδιωτικοποίηση, χωρίς να γνωρίζουμε το τελικό σχέδιο του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, το ΕΣΕΚ.

Στις δε ΑΠΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα αποσπασματικά, χωρίς όμως να δίνει συνολική απάντηση στα δομικά προβλήματα της αγοράς ενέργειας, καθιστώντας τον Υπουργό παντοδύναμο ρυθμιστή παραμερίζοντας επιδεικτικά την Ανεξάρτητη Αρχή, την ΡΑΕ.

Με δυο λόγια:

Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και οδηγεί στην αβεβαιότητα τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και την αγορά των ΑΠΕ.

 

Πιο αναλυτικά ο κ. Αρβανιτίδης αντέκρουσε τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης σχετικά με την ενεργειακή της πολιτική και τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

  • Για τη «διάσωση» της ΔΕΗ:

Η Κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι διέσωσε τη ΔΕΗ, η οποία κινδύνευε με κακή αξιολόγηση από τον ορκωτό ελεγκτή τον Σεπτέμβριο. ΔΕΝ μας λέει όμως, και ΔΕΝ θέλει να θυμόμαστε εμείς κ’ οι πολίτες ότι αυτό έγινε με αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, με αποτέλεσμα να φύγουν οι καλοπληρωτές. Και ας είχε δεσμευτεί ότι ΔΕΝ θα προχωρήσει σε αυξήσεις. Από την άλλη πλευρά, ΔΕΝ κάνει ΤΙΠΟΤΑ για την μείωση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, όπως έδειξε, μόλις χθες, μελέτη του ΙΟΒΕ. Η Ν.Δ. θέλει να «σώσει» τη ΔΕΗ χειραγωγώντας συνολικά την αγορά ενέργειας και κάνοντας τον Υπουργό τροχονόμο στα έργα ΑΠΕ σχετικά με το ποιο θα παίρνει προτεραιότητα.

  • Για τον «εκσυγχρονισμό» της ΔΕΗ:

Η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον εκσυγχρονισμό ως επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Καθώς:

1ον Οι νέοι εργαζόμενοι ΔΕΝ θα καλύπτονται από τις επιχειρησιακές Συμβάσεις και τον κανονισμό του Προσωπικού.  Η Ν.Δ. ξεχνά τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για…καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας

2ον Παραγκωνίζεται υπέρμετρα ο ΑΣΕΠ, με φόβο να επανέλθουμε σε παλιές εποχές.

3ον  Δημιουργούνται ΟΧΙ μόνο εργαζόμενοι, αλλά και διευθυντικά στελέχη ΔΥΟ ταχυτήτων.

Η Κυβέρνηση λέει ότι…εκσυγχρονίζει τη ΔΕΗ μειώνοντας το λειτουργικό της κόστος με προγράμματα εθελουσίας εξόδου προσωπικού. ΔΕΝ μας δίνει όμως καμία μελέτη σκοπιμότητας, κανένα στοιχείο, κανέναν προϋπολογισμό, κανένα οδικό χάρτη απολιγνιτοποίησης. Για ΠΟΙΟ λειτουργικό όφελος μιλάει η Κυβέρνηση όταν συνολικά 4.000 εργαζόμενοι αναμένεται να έχουν αποχωρήσει από την ΔΕΗ έως το 2022, όσους δηλαδή φιλοδοξεί να διώξει με εθελουσία; Όλα αυτά ΔΕΝ είναι ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ και ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ. Είναι ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ και ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΣΜΟΣ. Μήπως η Κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει το μοντέλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ ή αλλού;

 

  • Για την απολιγνιτοποίηση:

Το Κίνημα Αλλαγής λέει ότι χρειάζεται προσοχή με την ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ. Θέση μας είναι η σταδιακή και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, που διασφαλίζει ενεργειακό εφοδιασμό σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, με επίτευξη των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και με αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στις λιγνιτοφόρες περιοχές, ώστε να διατηρήσουν τον ενεργειακό τους χαρακτήρα. Χρειάζεται άμεσα ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με έμφαση στην Πτολεμαΐδα, στην Κοζάνη και στην Μεγαλόπολη, το οποίο δυστυχώς και αυτό παραπέμπεται σε μελλοντικό χρόνο. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση ΔΕΝ μας απαντά σε ερωτήματα όπως:

  • ΠΟΙΟΙ είναι αυτοί που πραγματικά θα κερδίσουν από την βίαιη εξαφάνιση του μεριδίου της ΔΕΗ στις μονάδες βάσης;
  • ΤΙ θα γίνει σε μια περίπτωση πολύ μεγάλης ενεργειακής κρίσης;
  • ΤΙ θα κάνετε με την Πτολεμαΐδα 5;
  • ΤΙ κεφάλαια και από ΠΟΥ, θα διοχετεύσετε στις λιγνιτικές περιοχές ;

 

  • Για τη ΔΕΠΑ:

Η τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ, και το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης που επιλέγει η Κυβέρνηση είναι πρόχειρο και ανεύθυνο. Δεν είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά ο τρόπος και η μεθόδευση τους  είναι οικονομικά και εθνικά ασύμφοροι. Οικονομικά ασύμφορη διότι η ΕΝΙΑΙΑ ΔΕΠΑ θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία και αποτίμηση απ’ ότι τριχοτομημένη. Και εθνικά ασύμφορη τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς! Διότι στο μεν εσωτερικό ελλοχεύουν κίνδυνοι μη επέκτασης του δικτύου σε όλη την χώρα. Στο δε διεθνές επίπεδο ελλοχεύουν κίνδυνοι μη υλοποίησης διεθνών έργων κορυφαίας εθνικής σημασίας όπως ο EastMed. Η θέση του Κινήματος Αλλαγής ήταν και είναι σαφής ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ενιαία ΔΕΠΑ. Με βάση ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα εξυπηρετεί την εθνική ενεργειακή, αναπτυξιακή στρατηγική, και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας. Αντί να ακολουθηθεί το προηγούμενο επιτυχημένο μοντέλο της εκχώρησης ποσοστού του management της εταιρείας, σε ιδιώτη, με διατήρηση μειοψηφικού πακέτου με ουσιαστικά δικαιώματα αρνησικυρίας στο ΔΗΜΟΣΙΟ, η Κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη και ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση. Ενώ ανεξέλεγκτη και αβέβαιη θα είναι η τύχη και του προσωπικού της ΔΕΠΑ, τόσο του μόνιμου όσο και του εργολαβικού, το οποίο είναι η υπεραξία της επιχείρησης. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε συγκεκριμένη ρύθμιση ώστε να ΜΗΝ υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΠΑ για 3 χρόνια, παρά μόνο για σπουδαίο λόγο.

 

  • Για τις λοιπές διατάξεις του Νομοσχεδίου: 
  • Ο κ. Αρβανιτίδης σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θέλει τις Ενεργειακές Κοινότητες σε ρόλο πρωταγωνιστή και ΌΧΙ κομπάρσου, στην ενεργειακή μετάβαση. Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι βασικό εργαλείο για να πετύχουμε τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, δίνοντας την ενέργεια στα χέρια των πολιτών!
  • Αναφορικά με το αρ. 24 και τη διάταξη που επιτρέπει την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν δέχτηκε καμία από τις 6 προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, με τις οποίες ενισχύεται και διασφαλίζεται, σε πρώτο άμεσο στάδιο, η προστασία της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και σε δεύτερο στάδιο, συνδυάζεται αρμονικά η καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ με την αναγκαία αγροτική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.
  • Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε από τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του άρθρου 51 για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων. Μια σωστή πρόνοια και καινοτόμος θεσμός που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ν.3843/2010, ο οποίος όμως αν ΔΕΝ εφαρμοστεί σωστά και δίκαια μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην αγορά των ακινήτων και να μπλοκάρει πολλές μεταβιβάσεις στο προσεχές μέλλον. Για αυτόν τον λόγο και ο κ. Αρβανιτίδης επέμεινε να δοθούν διευκρινίσεις ως προς το εάν η ηλεκτρονική ταυτότητα για αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες, θα μπορεί να εκδίδεται χωρίς να απαιτείται συναίνεση των υπολοίπων συνιδιοκτητών, στην περίπτωση ιδιοχρησίας της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. Ο κ. Αρβανιτίδης ρώτησε επίσης τον Υπουργό εάν το ΥΠΕΝ έχει σκεφτεί τρόπους ώστε οι πολίτες να μην επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας.
  • Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία  για την ενίσχυση των λιγνιτικών περιοχών από τα έσοδα εξορύξεων Υ/Α καθώς και την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών μεταπτυχιακών και της έρευνας στην νέα ενεργειακή οικονομία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις