Γ. Αμυράς: Φωτοβολταϊκά συστήματα στα αντλιοστάσια για τους αγρότες

Ο Γιώργος Αμυράς ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να προβεί στην κατάλληλη ρύθμιση για τη μη υποχρεωτική διασύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με το δίκτυο διανομής της ΔΕΔΔΗΕ,  καθώς σε πολλές γεωργικές εκτάσεις δεν υπάρχει δίκτυο διέλευσης ηλεκτρικού ρεύματος ή είναι κορεσμένο.

Τέλος, ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται να δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον εξέλιξης της ιδέας των αντλιοστασίων μέσω της ένταξής τους σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα,   19.05.2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Ηλεκτροδότηση αντλητικών συγκροτημάτων άρδευσης μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων»

Η ενέργεια για την άρδευση των καλλιεργειών αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό κόστος παραγωγής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Είναι ο συντελεστής που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων σε σχέση με αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που λόγω των υψηλών ποσοστών βροχοπτώσεων που σημειώνονται ακόμη και τους θερινούς μήνες, απαιτούνται ελάχιστες δαπάνες για την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Στην Ελλάδα, το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου κατά το οποίο οι καλλιέργειες είναι σε πλήρη ανάπτυξη, επικρατεί ανομβρία και απαιτείται συνεχής άρδευση που γίνεται μέσω αρδευτικών συστημάτων τα οποία είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

Η αξιοποίηση της μεγάλης ηλιοφάνειας που υπάρχει στη χώρα μας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αποκλειστικά για τις ανάγκες των αγροτών και συγκεκριμένα των αντλιοστασίων θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση προς εξέταση για τη μείωση τους κόστους ενέργειας για τους αγρότες κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που κατ΄επέκταση, θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων. 

Ωστόσο, το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει υποχρεωτική διασύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με το δίκτυο διανομής της ΔΕΔΔΗΕ. Κάτι τέτοιο όμως καθίσταται αδύνατο, καθώς σε πολλές γεωργικές εκτάσεις δεν υπάρχει καν δίκτυο διέλευσης ηλεκτρικού ρεύματος ή σε άλλες περιοχές είναι κορεσμένο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Προτίθεστε να προβείτε σε ρύθμιση που θα επιτρέπει τη λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων για ηλεκτροδότηση αντλητικών συγκροτημάτων άρδευσης χωρίς την υποχρέωση διασύνδεσής τους με τη ΔΕΔΔΗΕ; 

  2. Προτίθεστε να δημιουργήσετε ένα ελκυστικό περιβάλλον εξέλιξης της ιδέας των αντλιοστασίων μέσω της ένταξής τους σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα;

                                                                                                       Ο ερωτών βουλευτής

                                                                                        Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις