Βιώσιμη λύση και ρύθμιση των οφειλών για ΤΟΕΒ  ζητά ο Αμυράς

Τη ρύθμιση των οφειλών των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ Α.Ε. για την εξυγίανσή τους, ζητά με κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς καταθέτοντας Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση προς όφελος της αγροτικής οικονομίας.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ Α.Ε. αποτελούν πλέον ένα χρονίζον πρόβλημα για τους αγρότες όλης της χώρας με συσσωρευμένα χρέη μη ικανά να εξυπηρετηθούν. Παρά τις εκτενείς προσπάθειες ισοσκελισμού των ισολογισμών τους σε πλαίσιο μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας αποδείχθηκε αδύνατη η όποια λύση λόγω των δυσβάσταχτων συσσωρευμένων οφειλών.

Ο Γιώργος Αμυράς ζητά τη ρύθμιση των οφειλών από τη ΔΕΗ προκειμένου να αποπληρωθεί βιώσιμα το χρέος τους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όμως, ότι σύμφωνα με τα οικονομικά τους στοιχεία, υπάρχουν ΤΟΕΒ δύο ταχυτήτων ως προς την ικανότητα εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Στους Οργανισμούς που μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 3-4 χρόνια και τους Οργανισμούς στους οποίους απαιτείται μακροχρόνια ρύθμιση, πλέον της δεκαετίας.

«Πρέπει να διασφαλιστεί μια λύση για τους ΤΟΕΒ με λογική βιωσιμότητας και εξυγίανσης των  Οργανισμών προς όφελος της αγροτικής οικονομίας» τονίζει ο Γιώργος Αμυράς.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Ρύθμιση οφειλών Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Ηπείρου προς τη ΔΕΗ»

Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και αποτελούν φορείς διαχείρισης έργων για τη διανομή των υδάτων άρδευσης με λειτουργία ανταποδοτική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η εποπτεία τους πέρασε από του Δήμους  στις Περιφέρειες  το 2017 κουβαλώντας οφειλές, κρούσματα κακοδιαχείρισης και σοβαρές παρατυπίες από τις εκάστοτε διοικήσεις τους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ Α.Ε. αποτελούν πλέον ένα χρονίζον πρόβλημα για τους αγρότες όλης της χώρας με συσσωρευμένα χρέη μη ικανά να εξυπηρετηθούν.

Σε τοπικό επίπεδο, οι οφειλές των ΤΟΕΒ της Περιφέρειας Ηπείρου προς τη ΔΕΗ ξεκίνησαν το 2010 και σταδιακά έφτασαν στο ύψος των 7.500.000 ευρώ.

Οι λόγοι που προκάλεσαν τις οικονομικές δυσλειτουργίες των Οργανισμών είναι:

  • Το έντονο ανάγλυφο της περιοχής το οποίο καθιστά αρκετούς από τους ΤΟΕΒ ιδιαίτερα ενεργοβόρους προκειμένου να ανυψώσουν το νερό στους κάμπους που υδροδοτούν από τα σημεία υδροληψίας τους,
  • Η μικρή οικονομική απόδοση των περισσότερο διαδεδομένων καλλιεργειών στην περιοχή που θέτει ένα χαμηλό άνω όριο στο κόστος άρδευσης,
  • Η ανεπαρκής εποπτεία της λειτουργίας των ΤΟΕΒ,
  • Η εγγενής δυναμική των οφειλών που επιβαρύνει τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος με τόκους υπερημερίας άνω των 7% διπλασιάζοντας το ήδη δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος της άρδευσης.

Παρά τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου και τις εκτενείς προσπάθειες ισοσκελισμού των ισολογισμών των ΤΟΕΒ σε πλαίσιο μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητάς τους αποδείχθηκε αδύνατη η όποια λύση λόγω των δυσβάσταχτων συσσωρευμένων οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Μετά από ανάλυση των οικονομικών στοιχείων τους προέκυψε ότι υπάρχουν ΤΟΕΒ δύο ταχυτήτων ως προς την εξυπηρέτηση των οφειλών τους μετά τη ρύθμισή τους από τη ΔΕΗ. Στους Οργανισμούς που μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 3-4 χρόνια και τους Οργανισμούς που απαιτείται μακροχρόνια ρύθμιση, πλέον της δεκαετίας, προκειμένου να αποπληρώνουν βιώσιμα το χρέος τους.

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για τη ρύθμιση των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ Α.Ε. ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση προς όφελος της αγροτικής οικονομίας;

 

 

                                                                                                       Ο ερωτών βουλευτής

                                                                                 

 

                                                                                        Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις