Ρυθμίσεις για μαντριά, φ/β, αγριογούρουνα, αγρεργάτες
Χαρακοπουλος

«Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί συνέχεια του ερανιστικού νομοσχεδίου, όπως χαρακτήρισε το προηγούμενο ο κ. υπουργός, διότι περιλαμβάνει και αυτό διάσπαρτες διατάξεις που επιχειρούν τακτοποιήσεις, διευθετήσεις, αντιμετωπίζουν υπαρκτά προβλήματα και φιλοδοξούν να θεραπεύσουν παθογένειες». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την αγόρευσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις».

Αυθαίρετα μαντριά

Ο Θεσσαλός πολιτικός για τις σταβλικές εγκαταστάσεις υπενθύμισε τη ρύθμιση που είχε θεσπίσει ως αναπληρωτής υπουργός «για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και με συνοδά κτίσματα προσωρινής διαμονής έως 35 τετραγωνικά, χωρίς κανένα πρόστιμο με ένα μόνο παράβολο. Επιπλέον, απαλλάξαμε τους κτηνοτρόφους από την έκδοση περιβαλλοντικής μελέτης, γλιτώνοντας έτσι και χρήμα και χρόνο, αρκούσε η υπαγωγή τους στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Δυστυχώς, παρά το ευνοϊκό αυτό πλαίσιο κάποιοι ακόμη δεν έχουν τακτοποιήσει τις αυθαίρετες σταβλικές τους εγκαταστάσεις. Με το παρόν νομοσχέδιο δίνουμε ακόμη μια παράταση δυόμισι χρόνων μέχρι 31/12/2022. Εγώ κατανοώ τις πιέσεις, αρκεί κάποιοι να μην παίρνουν λανθασμένα μηνύματα από αυτού του είδους τη νομοθέτηση».

Φωτοβολταϊκά σε παραγωγικά χωράφια ή Υδροηλεκτρικά Αχελώου;

Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας υπογράμμισε «την ανάγκη μιας στοιχειώδους αυτάρκειας της χώρας σε τρόφιμα. Δυστυχώς, είμαστε τραγικά ελλειμματικοί σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Κατανοώ την ανάγκη συμμόρφωσης της χώρας, στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όμως, η κατεξοχήν μορφή φιλικής προς το περιβάλλον ενέργεια, είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια. Δυστυχώς, λόγω ιδεοληψιών, εδώ και χρόνια δεν ολοκληρώνεται η ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο και η λειτουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων που συνδέονται με το έργο.

Πιστεύω, όμως ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων δεν πρέπει να γίνει σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Θα έπρεπε να γίνει μόνο σε άγονες περιοχές, από τη στιγμή όμως που το αποφασίσατε, τουλάχιστον να γίνει με μεγάλη φειδώ. Όπως σας είπε και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, το ανώτατο όριο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών να είναι 1% επί της γης υψηλής παραγωγικότητας και όχι επί του συνόλου της αγροτικής γης. Ξέρω ότι μπορεί να μην ακούγεται πολύ δημοφιλές αυτό που λέω, αλλά σε αυτήν την αίθουσα θα πρέπει να είμαστε χρήσιμοι κι όχι απλά ευχάριστοι».

Τι θα κάνετε με το γάλα;

Σχετικά με την επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος επικαλούμενος την  «ευαισθησία» του για το θέμα είπε ότι «είμαι υπέρ κάθε μέτρου προστασίας της δημόσιας υγείας και της σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή». Ενώ επικαλούμενος, τόσο τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Μάμαλη, όσο και τον Πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ κ. Κακαβά, που «έθεσαν το ζήτημα της επανόδου της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις πέντε ημέρες» τόνισε ότι «όλοι κατανοούμε πια ότι η δήθεν μεταρρύθμιση της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος, που επέβαλε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν μια τρύπα στο νερό». Μάλιστα, με αφορμή απάντηση σε ερώτησή του από την π. υφυπουργό κ. Τελιγιορίδου που έλεγε ότι «προσανατολιζόμαστε άμεσα στην επαναφορά της διάταξης που ίσχυε πριν την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος μετά από σχετική τεκμηρίωση στον ΟΟΣΑ», απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη είπε «επειδή το κράτος έχει συνέχεια, θα ήθελα να ήξερα σε τι ενέργειες έχετε προβεί προς τον ΟΟΣΑ τεκμηριώνοντας αυτά που η προκάτοχός σας επισήμως μου απαντά και αν θα θέσετε το σχετικό αίτημα προς το συνάδελφό σας στο Υπουργείο Ανάπτυξης».

Αγριογούρουνα παντού!

Όσον αφορά την επέκταση της θήρας των αγριογούρουνων καθ’ όλο το έτος σημείωσε ότι «είναι μια θετική διάταξη. Έχει “μαλλιάσει” η γλώσσα μου, πέντε χρόνια τώρα, να επισημαίνω το πρόβλημα. Έχω καταθέσει κατ’ επανάληψη ερωτήσεις με αφορμή και την νόσο της πανώλης και τη διασπορά της νόσου με τα αγριογούρουνα από τις βαλκανικές χώρες και στην ελληνική ενδοχώρα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Δεν έχουμε μόνο καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες από μποστάνια και καλαμπόκια μέχρι αμπέλια σε όλη την ηπειρωτική χώρα, αλλά προσφάτως, είχαμε συμβάντα ακόμη και στις παρυφές του αστικού ιστού της Λάρισας, εκεί που συνορεύει με χωριά του πρώην Δήμου Κοιλάδας και του Δήμου Κιλελέρ είχαμε την εμφάνιση αγριογούρουνων».

Βελτιώσεις για εργάτες γης

Αναφορικά με τους εργάτες γης είπε ότι «φρονίμως ποιούντες επεκτείνετε τη διαδικασία της μετάκλησης μέχρι 31.12.20. Έχουμε την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου -ιδιαίτερα στην επαρχία Αγιάς, στον Τύρναβο, που συλλέγουν φρούτα, έχουμε αυξημένες ανάγκες. Δυστυχώς, και το λέω με λύπη, αποδείχτηκε δώρο άδωρο, τουλάχιστον στην επαρχία την δική μας, η πρόβλεψη που είχαμε -ορθώς την είχαμε- να μην χάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι άνεργοι θα απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες. Στη Λάρισα δεν άκουσα κανείς να είχε ανταποκριθεί. Μακάρι σε άλλες περιοχές να έχει γίνει, αλλά αναδεικνύει και αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε με την ανανέωση του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού και τις ελλείψεις σε εργάτες γης».

Τέλος επισήμανε «το πρόβλημα που υπάρχει με τη στασιμότητα στην έκδοση ΑΜΚΑ για τους εργάτες γης και έτσι δεν μπορούν οι μεν αγρότες να πληρώσουν τα ένσημα, το δε κράτος έχει απώλεια εσόδων». Ενώ ζήτησε νομοτεχνική βελτίωση «στο ζήτημα που υπάρχει με την δυνατότητα επανεισόδου των αλλοδαπών εργατών γης, που ήδη είχαν λάβει άδεια εισόδου. Με την προηγούμενη ΠΝΠ, ήταν άπαξ αυτή η δυνατότητα εισόδου. Άρα, δηλαδή, αν κάποιος επέστρεψε, επί παραδείγματι, στην Αλβανία, δεν μπορεί να επανεισέλθει στη χώρα».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις