Θεσσαλονίκη: Τεράστιες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία σε γεωργία και κτηνοτροφία
Ζημιές κακοκαιρία σε γεωργία και κτηνοτροφία Θεσσαλονικη

Ερώτηση της βουλευτή Β Πειραιά και Γραμματέα της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα με θέμα:Τεράστιες ζημιές προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη σε γεωργία και κτηνοτροφία η κακοκαιρία Θάλεια​  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Εσωτερικών. Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Θέμα: «Τεράστιες ζημιές προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη σε γεωργία και κτηνοτροφία από η κακοκαιρία “Θάλεια”»

Οι τεράστιες ζημιές που άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία “Θάλεια” στο Δήμο Λαγκαδά έχει οδηγήσει σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας  κ Γιώργου Κεφαλά, που είναι και ο ίδιος κτηνοτρόφος στην περιοχή «σε σύνολο 40 κτηνοτροφικών μονάδων στον Δήμο Λαγκαδά, οι 15 τουλάχιστον έχουν υποστεί ζημιές και αυτές οι 15 εκτρέφουν το μισό ζωϊκό κεφάλαιο βοειδών στην περιοχή μας που συνολικά ανέρχεται σε 6.000 βοειδή».

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, κ Δημήτρης Παπασιμόπουλος σύμφωνα με εκτιμήσεις του «το 70% της καλλιεργούμενης έκτασης με τριφύλλια, καλαμπόκια και σιτηρά έχουν καταστραφεί», ενώ έχουν σημειωθεί ζημιές σε οικοσκευές, καλλιέργειες, υπήρξαν απώλειες ζώων αλλά και σιτηρών, τροφών και βιταμινών που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι.

Δεδομένη της εκτεταμένης καταστροφής ο δήμος Λαγκαδά τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον Περιφερειάρχη και εγκρίθηκε έκτακτη ενίσχυση του δήμου ύψους 150.000€ από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

  1. Ποιες πρόσθετες πρωτοβουλίες άμεσης ενίσχυσης του δήμου Λαγκαδά και των πληγέντων πολιτών, αγροτών και κτηνοτρόφων προτίθενται να λάβουν;
  2. Με δεδομένο πως από σήμερα Δευτέρα 10/8 αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία άρα και να ξεκινήσει η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς που είδαν την παραγωγή και τους κόπους τους να καταστρέφονται;
  3. Ποιες ζημιές θα καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ και ποιες όχι;
  4. Σε τι ποσό θα ανέλθουν οι αποζημιώσεις;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις