Ποιο το ύψος και το χρονοδιάγραμμα στήριξης των καρπουζοπαραγωγών;
καρπουζοπαραγωγών χρονοδιάγραμμα στήριξης

Να εξειδικεύσει τον τρόπο, τον χρόνο και το ύψος της ενίσχυσης των καρπουζοπαραγωγών καλεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που απέσπασε τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού να εξετάσει τη στήριξη των καρπουζοπαραγωγών στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όταν έθεσε το θέμα μεταφέροντας την απόγνωση των παραγωγών του νομού, επανέρχεται ζητώντας επίσπευση διαδικασιών.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «στη δύσκολη φετινή συγκυρία, η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε παλινωδίες στο εγχώριο άλλα και παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Πολλά αγροτικά προϊόντα επηρεάστηκαν από τις απρόβλεπτες μεταβολές στην προσφορά και στη ζήτηση, με αποτέλεσμα ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας, οι αγρότες, να υφίστανται σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλη οικονομική ζημιά.

Η φετινή χρονιά ήταν μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών για τους καρπουζοπαραγωγούς, καθώς η παραγωγή τους απορροφήθηκε σε τιμές χαμηλότερες του κόστους καλλιέργειας. Η μέση τιμή πώλησης για τον παραγωγό γρήγορα κατρακύλησε στα 6-8 περίπου λεπτά το κιλό, σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 15 με 18 λεπτών το κιλό τα προηγούμενα χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έξοδα της καλλιέργειας υπολογίζονται περίπου στα 600 ευρώ ανά στρέμμα, η μέση στρεμματική απόδοση των 6 με 7 τόνων με την τιμή των 6-8 λεπτών το κιλό, αποφέρει έσοδα που δεν ισοσκελίζουν καν τα έξοδα. Επομένως, η οικονομική ζημιά για τους καρπουζοπαραγωγούς είναι δεδομένη και η πολιτεία, όπως ενίσχυσε όλους όσοι υφίστανται τις ασύμμετρες συνέπειες της πανδημίας, θα πρέπει έμπρακτα να στηρίξει και τους εν λόγω παραγωγούς. 

Ενημερώνοντάς σας για τη δεινή θέση των καρπουζοπαραγωγών και για το εύλογο αίτημά τους για οικονομική στήριξη, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (28.07.20), μου απαντήσατε ότι θα εξετάσετε την ενίσχυσή τους μέσω Μέτρου του ΠΑΑ. Με δεδομένη τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ζημιωθέντες αγρότες, δικαιολογημένα αγωνιούν για τον τρόπο, τον χρόνο και το ύψος της ενίσχυσής τους».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Θα υπάρξει και από ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΠΑΑ η ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών που υπέστησαν απώλεια εισοδήματος, λόγω κατάρρευσης των τιμών στα καρπούζια, εξαιτίας των απρόβλεπτων μεταβολών που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η πανδημία;
  2. Ποιο το ύψος και ο τρόπος ενίσχυσης των καρπουζοπαραγωγών;

Ποιο το χρονοδιάγραμμα στήριξης των πληγέντων παραγωγών

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις