Κίνητρα για νέες φάρμες μαύρου χοίρου
Κίνητρα για νέες φάρμες μαύρου χοίρου

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 599/15-10-2020 σχετικά με το θέμα    «Κίνητρα για νέες φάρμες μαύρου χοίρου». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, της (https://www.agrotypos.gr/ektrofes/choirotrofia/kinitra-apo-tin-politeia-gia-nees-farmes-mavrou-choirou-zitoun-oi-paragogoi), μέλος ΔΣ της Διεπαγγελματικής Κρέατος (https://edokhellas.com/)αναφέρει ότι, σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τέθηκαν, γενικότερα, αναπτυξιακά θέματα για τον πρωτογενή τομέα και ζητήθηκε από την Πολιτεία να θεσπιστούν μέτρα και κίνητρα για τη δημιουργία νέων μονάδων εκτροφής μαύρου χοίρου, κατά το παράδειγμα άλλων χωρών της ΕΕ, που επιδοτούν τις νέες φάρμες, σε ποσοστό έως και 120%. Κρίνεται αναγκαίο, λόγω του ότι η χρονική συγκυρία είναι η πιο κατάλληλη από ποτέ, να αναδειχθεί η ντόπια φυλή μαύρου χοίρου, κατά το πρότυπο άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η οποία έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Επιβεβλημένη, τέλος, είναι η θεσμοθέτηση και στη χώρα μας ενός συστήματος διαχείρισης της ζωικής παραγωγής, ώστε να μην προκύπτουν φαινόμενα νοθείας και να σερβίρεται στον καταναλωτή άλλο κρέας, αντί μαύρου χοίρου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε στο βαθμό της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, να θεσμοθετήσετε κίνητρα δημιουργίας φάρμας μαύρων χοίρων, καθώς επίσης, να επιδοτήσετε και τους ήδη υπάρχοντες ιδιοκτήτες εκτάσεων εκτροφής μαύρων χοίρων, ούτως ώστε, το εν λόγω ζωικό προϊόν να γίνει πιο ανταγωνίσιμο, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο προϊόν άλλων χωρών και να διασφαλιστεί, έτσι, η γνησιότητα και η αυθεντικότητά του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις