Βελόπουλος: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση και της καλοκαιρινής πατάτας Κάτω Νευροκοπίου-Δράμας
Βελόπουλος: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση και της καλοκαιρινής πατάτας Κάτω Νευροκοπίου-Δράμας

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με το θέμα «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση και της καλοκαιρινής πατάτας Κάτω  Νευροκοπίου-Δράμας πλέον της φθινοπωρινής & ανοιξιάτικης ποικιλίας». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πατατοπαραγωγούς του Κάτω Νευροκοπίου και σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτύου, της 13ης Ιανουαρίου 2021, την ανησυχία τους εκφράζουν οι πατατοπαραγωγοί του Κάτω Νευροκοπίου για το γεγονός ότι, ενώ γίνεται από όλους λόγος για την έκτακτη οικονομική στήριξη της φθινοπωρινής πατάτας, κινδυνεύει να ξεχαστεί η καλοκαιρινή πατάτα, που είναι παρόμοια καλλιέργεια και αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα διάθεσης στην αγορά, λόγω κορωνοϊού. Η πρώιμη πατάτα (ανοιξιάτικη), που καλλιεργείται στα νότια της χώρας, έχει ήδη ενισχυθεί, λόγω των προβλημάτων διάθεσης, που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί κατά το πρώτο καθολικό κλείσιμο («lock down»). Η πατάτα, ως γνωστόν, είναι (σχεδόν) μονοκαλλιέργεια στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας και όλοι οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, καθώς, το κανάλι διάθεσης μέσω της μαζικής εστίασης έκλεισε, λίγο μετά τη συγκομιδή του Σεπτεμβρίου, ενώ οι εξαγωγές γίνονται με δυσκολία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε σε μια σειρά μέτρων, προκειμένου να ενισχύσετε τους πατατοπαραγωγούς Κάτω Νευροκοπίου, της θερινής πατάτας (εκτός της εαρινής), αφού, όσο διαρκούν τα καθολικά κλεισίματα («lockdown»), δεν προωθούνται οι παραγωγές του προϊόντος, ούτε προς την εστίαση, αλλά ούτε και προς το εξωτερικό, λόγω μείωσης της ζήτησης και δυσχερειών στην εξαγωγή, κατά την τρέχουσα περίοδο;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις