Β. Κόκκαλης: O αγροτικός τομέας έμεινε χωρίς εργάτες γης
Β. Κόκκαλης: O αγροτικός τομέας έμεινε χωρίς εργάτες γης

«Η Κυβέρνηση όφειλε να μεριμνά για την είσοδο στην χώρα όχι μόνο τουριστών με σκοπό την ενίσχυση της αλυσίδας του τουρισμού, αλλά και την ενίσχυση της αλυσίδας του αγροτικού και πρωτογενούς τομέα, ο οποίος δεν συγχωρεί κραυγαλέες αμέλειες και παραλείψεις, δεδομένης της συμβολής του στην αύξηση της οικονομίας της χώρας». Τα παραπάνω σημειώνει ο βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή και συνυπογράφουν ακόμη 26 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ερώτηση ο Λαρισαίος βουλευτής ζητά εξηγήσεις για την κυβερνητική κωλυσιεργία που έχει αφήσει τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας χωρίς εργατικά χέρια, με ανυπολόγιστες οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες.

Στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει τα εξής: “Μεταξύ των δικαιολογητικών, που συνοδεύουν την αίτηση για μετάκληση εργατών γης, προβλέφθηκε η προσκόμιση της Ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας ή ενιαία δήλωση εκτροφής του άρθρου 9 του ν. 3877/2010 (Α’ 160), γεγονός, όμως που απέτρεψε πολλούς καλλιεργητές – εργοδότες, οι οποίοι έχουν ανάγκη εργατών γης, να υποβάλλουν αιτήσεις για μετάκληση εργατών γης για εποχιακή εργασία, καθώς στερούνταν άνευ δικής τους υπαιτιότητας την αναγκαία δήλωση ΟΣΔΕ. Τούτο διότι, την τρέχουσα περίοδο με σημαντική καθυστέρηση ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2021 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή, ενώ για την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2020, το διάστηµα κατάθεσης αιτήσεων ήταν 15/3/2020 – 15/5/2020, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν κάποιες παρατάσεις προκειµένου να προλάβουν οι αγρότες να ολοκληρώσουν την υποβολή τους, αντιθέτως για την φετινή περίοδο 2021, μόλις προσφάτως έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Αποτέλεσμα αυτής της άνευ αντικρίσματος οξύμωρης απαίτησης της υπουργικής απόφασης, που οφείλεται προφανώς σε ανακολουθία ή αβλεψία των συναρμόδιων υπουργείων, ήταν να μην υποβάλλονται αιτήσεις για εργατικά χέρια, και άρα να μην εμφανίζεται ζήτηση σε εργατικά χέρια. Έτσι, οι αιτήσεις δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες σε εργατικά χέρια, καθώς ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να υπάρχουν μόνο 350 θέσεις μετακλητών εργατών γης για τρίμηνη εποχική, οι οποίες προφανώς και εξαντλήθηκαν άμεσα από 13 Μαΐου. Και περαιτέρω, οδηγηθήκαμε για πρώτη χρονιά, στο να διανύουμε ήδη την πιο σημαντική ίσως περίοδο των εργατικών εργασιών, με πολλά προϊόντα ήδη να βρίσκονται σε φάση συγκομιδής, κυρίως από τους Δήμους Αγιάς και Τυρνάβου, και να μην υπάρχουν εργάτες γης ώστε να πραγματοποιούνται οι αγροτικές εργασίες χωρίς καθυστερήσεις και δυσχέρειες”.
Ο κ. Κόκκαλης με τους συνερωτώντες βουλευτές ζητά να πληροφορηθεί “ποιοι ήταν οι λόγοι που εμφανίστηκε η έλλειψη εργατικών χεριών στις αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ είναι δεδομένο ότι τελούσε σε γνώση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το γεγονός των αυξημένων αγροτικών δραστηριοτήτων στους Θεσσαλικούς νομούς, που σε καμία περίπτωση δεν θα εξυπηρετούνταν με 350 εποχιακούς εργάτες;
Σε ποιες ενέργειες προέβησαν τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε άμεσα και τάχιστα να αποκατασταθεί το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, δεδομένης της κορύφωσης των αγροτικών εργασιών;
Οι τυχόν ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί ή προτίθεστε, πόσο άμεσα πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα, δηλαδή να φέρουν τους εργάτες στο χωράφι με ασφάλεια;”.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις