Καταστροφές στις καλλιέργειες Σερβίων και Βελβεντού Κοζάνης, λόγω χαλαζόπτωσης
Καταστροφές στις καλλιέργειες Σερβίων και Βελβεντού Κοζάνης, λόγω χαλαζόπτωσης

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κωνσταντίνο Χήτα σχετικά με το θέμα «Καταστροφές στις καλλιέργειες Σερβίων και Βελβεντού Κοζάνης, λόγω χαλαζόπτωσης». Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης και σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, στις 11 Αυγούστου τρέχοντος έτους, ξέσπασε έντονη χαλαζόπτωση στις περιοχές του Βελβεντού και των Σερβίων της Κοζάνης, με συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών καλοκαιρινών φρούτων. Η ανωτέρω χαλαζόπτωση, που συνοδευόταν με ισχυρότατους ανέμους και έντονη βροχόπτωση, έπληξε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, καταστρέφοντας, πριν τη συγκομιδή, ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, λωτούς και αμπέλια. Το πλήγμα που δέχτηκαν οι αγρότες της περιοχής ήταν και το «τελειωτικό», καθώς, είχε απομείνει μόλις το 20% της παραγωγής τους, λόγω προηγούμενης χαλαζόπτωσης και παγετού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει, πλέον, προϊόν για πώληση, ενώ θα προκύψουν ανεκτέλεστες συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού, στις οποίες εισάγεται το ροδάκινο Βελβεντού. Προβλήματα υπήρξαν επιπρόσθετα και στις πατατοκαλλιέργειες του Πολυμύλου, της Κοζάνης.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Σε ποιες ενέργειες προβήκατε ή σκοπεύετε να προβείτε, προκειμένου να καλύψετε άμεσα τις απώλειες του εισοδήματος των αγροτών των ανωτέρω αναφερόμενων περιοχών της Κοζάνης, οι οποίες προήλθαν από την χαλαζόπτωση που έπληξε αυτές τις περιοχές στις 11 του περασμένου Αυγούστου;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις