Άμεση ενίσχυση μυδοκαλλιεργητών
Άμεση ενίσχυση μυδοκαλλιεργητών

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τους Κυριάκο Βελόπουλο και Κωνσταντίνο Χήτα σχετικά με το θέμα «Άμεση ενίσχυση μυδοκαλλιεργητών». Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Υπουργέ,

Κατά την επίσκεψή μας στις περιοχές Χαλάστρα και Κύμινα, του Δήμου Δέλτα της Θεσσαλονίκης, συναντηθήκαμε με παραγωγούς μυδιών και διαπιστώσαμε, «ιδίοις όμμασι», τις μεγάλες καταστροφές που έχουν καταγραφεί φέτος στις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τους καλοκαιρινούς μήνες είχαν ως αποτέλεσμα τις θανατώσεις στα μύδια της εσοδείας του 2021, σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Εκτός από την ζημία στη φετινή παραγωγή, υπήρξε μεγάλη καταστροφή και στον γόνο, που είναι απαραίτητος για την παραγωγή του 2022. Την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες της Περιφέρειας, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και των Τμημάτων Αλιείας που είναι υπεύθυνες για τις μυδοκαλλιέργειες. Οι μυδοκαλλιεργητές δεν εισπράττουν επιδοτήσεις, ούτε υπάγονται στο καθεστώς αποζημιώσεων του «ΕΛΓΑ». Επιπρόσθετα, δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις στις μυδοκαλλιέργειες για το 2020 και χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, στις οποίες εξάγεται πλέον από το 90% της παραγωγής, επλήγησαν βαριά από την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η ζήτηση του προϊόντος να είναι εξαιρετικά μειωμένη. Οι μυδοκαλλιεργητές χωρίς την στήριξη και την ενίσχυσή τους κινδυνεύουν άμεσα με ολική καταστροφή και ο κλάδος τους με ολοκληρωτική εξαφάνιση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αποζημιώσετε άμεσα τους μυδοκαλλιεργητές, που επλήγησαν τόσο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη διεθνή ζήτηση, όσο και από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών στους θαλάσσιους χώρους, όπου αναπτύσσονται τα μύδια τους;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις