Ολική καταστροφή στη συγκομιδή πατάτας στους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας
Ολική καταστροφή στη συγκομιδή πατάτας στους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τους Αποστόλη Αβδελά και Κωνσταντίνο Χήτα σχετικά με το θέμα «Ολική καταστροφή στη συγκομιδή πατάτας στους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας». Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί πατάτας στους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων του τελευταίου διαστήματος. Αυτήν την περίοδο, πραγματοποιείται η συγκομιδή πατάτας φθινοπωρινής φύτευσης, όμως οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν όλα τα χωράφια, κάνοντας αδύνατη τη συγκομιδή, ενώ και οι πατάτες σαπίζουν ή χάνονται μέσα στα νερά. Το κόστος παραγωγής πατάτας ανά στρέμμα κυμαίνεται μεταξύ 650 και 800 ευρώ, ενώ η μέση τιμή απόδοσης φτάνει τους 3 τόνους ανά στρέμμα. Οι τιμές της πατάτας, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διαμορφώνονται στα 50 λεπτά περίπου το κιλό, λόγω της υψηλής ζήτησης, όμως αυτό δεν αφορά πλέον τους παραγωγούς στους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο προϊόν προς πώληση. Η έκταση της ζημιάς είναι τεράστια, καθώς υπολογίζεται ότι αυτή την περίοδο στις περιοχές Αχαΐας και Ηλείας η συγκομιδή της φθινοπωρινής πατάτας θα απέφερε μεταξύ 8.000 και 12.000 τόνων πατάτας, αλλά λόγω των έντονων βροχοπτώσεων η τελική ποσότητα παραγωγής υπολογίζεται μόλις στους 300 τόνους περίπου. Αναφέρεται επίσης ότι, καθώς είχαν προηγηθεί μεγάλες ζημιές στην παραγωγή πατάτας από τον παγετό του περασμένου Απριλίου, για τις οποίες δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις, οι παραγωγοί πατάτας των ανωτέρω περιοχών, έχοντας να αντιμετωπίσουν και την τωρινή καταστροφή, βρίσκονται πλέον σε πλήρη αδιέξοδο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να γίνει εκτίμηση του ύψους της καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιεργητές πατάτας των Νομών Αχαΐας και Ηλείας, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων εβδομάδων, και να προχωρήσετε σε αποζημιώσεις;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις