Τελιγιορίδου: «Δώρον άδωρον οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στον σκληρό και μαλακό σίτο και το κριθάρι»

Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου με την συνυπογραφή 32 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον εμπαιγμό που υφίσταται για άλλη μια φορά ο αγροτικό κόσμος της χώρας, με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στον σκληρό και μαλακό σίτο και το κριθάρι.

Το Υπουργείο προχωρά σε νέο παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει υποβάλει η χώρα μας προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εν δυνάμει δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα λάβουν υποτιθέμενη αύξηση, από τα 6,8 ευρώ/στρέμμα στα 10 ευρώ/στρέμμα. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να κάνουν χρήση τουλάχιστον 18 κιλών ανά στρέμμα πιστοποιημένου σπόρου, ενώ η έως τώρα ισχύουσα υποχρέωση για το σκληρό σιτάρι ήταν 12 κιλά ανά στρέμμα.

Είναι φανερό ότι η αύξηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση ανά καλλιεργούμενο στρέμμα είναι εικονική και όχι μόνο δε θα στηρίξει οικονομικά τους αγρότες, που πλήττονται ήδη από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης στις τιμές των αγροεφοδίων, αλλά ούτε καν θα καλύψει τα έξοδα για την υποχρέωση χρήσης της αυξημένης ποσότητας του πιστοποιημένου σπόρου.

Το Υπουργείο οφείλει να λύσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τα κριτήρια ένταξης στην συνδεδεμένη ενίσχυση στον σκληρό και μαλακό σίτο και το κριθάρι, καλύπτοντας πραγματικά  την αύξηση του κόστους που προκύπτει από την αύξηση της χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου, αντί να καμώνεται πως αυξάνει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις