Επικίνδυνα ουκρανικά σιτηρά με βλαβερά φυτοφάρμακα;

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση- Βασίλειο Γραμμένο, Βουλευτή Α' Αθηνών σχετικά με το θέμα « Επικίνδυνα ουκρανικά σιτηρά με βλαβερά φυτοφάρμακα; ».

Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

 

Προ ολίγων μηνών, ετέθη στην Ε.Ε. ως μείζον διατροφικό ζήτημα για χώρες μέλη της Ε.Ε. η εισαγωγή σιτηρών από Ουκρανία. Οι μεν Ούγγροι είχαν δηλώσει ότι διακόπτουν την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών, διότι, λόγω επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, ετέθη εκείνη την χρονική περίοδο σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία της Ουγγαρίας, οι δε Σλοβάκοι σταμάτησαν προσωρινά τις εισαγωγές σιτηρών κι ορισμένων άλλων προϊόντων. Η Ελλάδα, κατά τα δημοσιεύματα, εισάγει από την Ουκρανία κουκιά σόγιας, σιτάρι και σμιγάδι (μείγμα σιταριού και κριθαριού), σιδηροκράματα αλλά και ηλιέλαιο - βαμβακέλαιο. Συνεπώς, το αναδειχθέν διατροφικό ζήτημα που προέκυψε σε χώρες - μέλη της Ε.Ε., θα έπρεπε να διερευνηθεί και στη χώρα μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία της.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε, εάν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υφ΄ υμών Υπουργείου, έχουν διεξάγει έρευνες και ελέγχους διαπίστωσης της ποιότητας των εισαγομένων σιτηρών προερχομένων από Ουκρανία κι αν ναι, ποια είναι τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί σχετικά με τη υπόνοια χρήσης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε αυτά;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις