«Η Κυβέρνηση συνεχίζει την ασάφεια για τα προβλήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης»

Στη Βουλή των Ελλήνων, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, και αφορούσε τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την πληρωμή της προκαταβολής  βασικής ενίσχυσης στους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα. Στην ερώτηση αυτή από την πλευρά της Κυβέρνησης απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης. 

Στην ομιλία του, ο κ. Χνάρης ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε καθώς στις 27 Οκτωβρίου 2023, η προκαταβολή αυτή της βασικής ενίσχυσης, ήταν η μικρότερη που καταβλήθηκε ιστορικά σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής, αφού τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ υλοποιήθηκε χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι: «…καταφέρατε να μην εφαρμόσετε ούτε αυτά που ψηφίσατε». Τούτο απεδείχθη, τόσο «…με την εφαρμογή της εσωτερικής σύγκλισης η οποία σταδιακά έπρεπε να γίνει μέχρι το 2027…»όσο και με τη βασική ενίσχυση που ενώ «…είχε διαμορφωθεί στο ποσό των 829 εκ. ευρώ και  βάσει του 70% προκαταβολής έπρεπε να καταβληθεί  το ποσό των 580εκ.ευρώ τελικά καταβλήθηκε το ποσό των 488εκ. ευρώ , δηλαδή  92 εκ. ευρώ λιγότερα» και συνέχισε τονίζοντας ότι: «….ανεξάρτητα από τη μετακύλιση των ευθυνών μεταξύ Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από αυτό το φιάσκο, το μεγάλο θύμα είναι ο Έλληνας αγρότης».

Με την αόριστη και γενικόλογη αναφορά του, ο Υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας στο σύνολο των ερωτημάτων που τεθήκαν. Παραδέχτηκε ότι γνώριζαν εκ προτέρων ότι η βασική ενίσχυση θα ήταν μειωμένη κατά ποσοστό 20% και πλέον  σε σχέση με το έτος 2022. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ χωρίς όμως και πάλι να έχει προηγηθεί έστω και η υποτυπώδης διαβούλευση με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα, μας πληροφόρησε ότι για το εθνικό απόθεμα η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο μαζί με την εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης και επιπλέον ο διαγωνισμός για την τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρωθεί και ότι υπάρχουν πλέον δύο ανάδοχοι.

Σημειώνεται, ότι δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα των ενισχύσεων αναφορικά με την καταβολή των ποσών που αναλογούν στα οικολογικά σχήματα ώστε οι αγρότες να μην αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα.

Τέλος, ο Βουλευτής δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η κυβέρνηση σας δεν είναι νέα. Είναι ο 5ος χρόνος διακυβέρνησης που διανύετε.

Μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει 4 Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και 4 πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Στο μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε είναι ότι, η ευθύνη δεν καταλογίζεται μόνο  σε έναν υπουργό αλλά, συνολικά και αποκλειστικά στην ανικανότητα του  δήθεν επιτελικού κράτους της κυβέρνησης της ΝΔ.

Με τη Κυβέρνηση σας η λέξη επιτελικός, έχει χάσει πλέον το νόημα της».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις