Αγρότες: Η κυβέρνηση οφείλει άνω του μισού δις, πότε θα πληρωθούμε;

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στην ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστίνα Σταρακά, σχετικά με την την πρωτοφανή καθυστέρηση στην καταβολή των Άμεσων Ενισχύσεων στους αγρότες.

Στην παρέμβασή της η κ. Σταρακά ανέφερε τα εξής: «Πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-27 και το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Το 2023 είναι για τον αγροτικό κόσμο η χρονιά με τις χειρότερες πληρωμές από την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα

Και συνέχισε: «Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να καταθέσει ένα βιώσιμο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας, και αυτό οφείλεται στην προχειρότητα που στήθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ, όπου δεν υπήρξε διαβούλευση με τους αγρότες.»

Όπως υποστήριξε η βουλευτής στην ερώτησή της, τα στοιχεία είναι αμείλικτα:

«Οι Άμεσες Ενισχύσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων για το 2023 ανέρχονται σε € 939 εκ., δηλαδή € 563 εκ. λιγότερα σε σχέση με το 2022, ενώ «€ 245 εκ. από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις  δεν έχουν καταβληθεί». Ακόμα, «σημαντικός αριθμός μικρών εκμεταλλεύσεων και κατοίκων της υπαίθρου δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ενεργοποιήσει για λόγους κόστους 1.888.000 στρέμματα αντίστοιχων δικαιωμάτων. Με αποτέλεσμα, να μην  διατεθούν € 75εκ. από τη Βασική Ενίσχυση, € 4,6εκ. από τους Νέους Γεωργούς, και € 12εκ. από την αναδιανεμητική ενίσχυση.» Όσον αφορά τα οικολογικά σχήματα, «οι ελλείψεις και οι αδυναμίες εφαρμογής μαζί με τις στρεβλώσεις και τις καταχρήσεις δικαιολογητικών οδήγησαν στη μη καταβολή € 425 εκ., που έως και πέρυσι δίνονταν μαζί με τη βασική ενίσχυση. Για πρώτη φορά στα χρονικά δεν καταβλήθηκαν εντός του έτους τα δικαιούμενα αυτά ποσά προς τους αγρότες.»

Για τις βαρύτατες ευθύνες του ΥπΑΑΤ και για την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν νομοθετεί, απλώς υλοποιεί τις Υπουργικές αποφάσεις και τις λοιπές κανονιστικές πράξεις. Αφού προχωρήσατε στην εκκαθάριση του από τα στελέχη αριστερής προέλευσης όπως λέγατε, θυμίζοντας σε όλους μας τις εποχές πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων της αλησμόνητης δεξιάς, τι σας εμποδίζει πια να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πληρωθεί ο αγροτικός κόσμος; Μάλλον ψάχνετε για έναν ακόμα αποδιοπομπαίο τράγο για να καλύψετε την ανεπάρκεια και την αδυναμία σας.», κατέληξε χαρακτηριστικά .Για να συμπληρώσει: «Μήπως τελικά όλα αυτά γίνονται γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης, και ειδικότερα τις μειώσεις που προέβλεπε το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ σε σχέση με το το 2022;».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σταμενίτης που απάντησε, αναφέρθηκε αόριστα σε κινδυνολογίες της αντιπολίτευσης, παραδεχόμενος ωστόσο τα λάθη και τις παραλείψεις του Υπουργείου, και ρίχνοντας την ευθύνη στη μεταβατική περίοδο εξαιτίας του πρώτου χρόνου εφαρμογής της ΚΑΠ, δαιβεβαιώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα αφήσει στην τύχη τους τους αγρότες

Κλείνοντας, η βουλευτής του Κινήματος, αφού διερωτήθηκε αν το Υπουργείο αντιλαμβάνεται ότι χρωστάει με ευθύνη του πάνω από μισό δις σε αγρότες και κτηνοτρόφους, υπογράμμισε ότι δεν θα αρκεστεί στη συγκεριμένη παρέμβαση, αλλά θα επανέλθει μέχρι να εξοφθηθούν τα χρωστούμενα στους δικαιούχους και να δικαιωθεί ο μόχθος τους. «Δεν απαντήσατε κύριε Υφυπουργέ, καθώς δεν μάθαμε πότε θα πληρωθεί ο αγροτικός κόσμος. Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που θέλουν να παράγουν και να δημιουργούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τον μόχθο τους και λειτουργεί με διαφάνεια και δικαιοσύνη δίνοντας ελπίδα και όραμα στους νέους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και να μην εγκαταλείψουν την πλουσιοπάροχη ελληνική ύπαιθρο.» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις