Βαμβακοπαραγωγοί: Αγωνία για τις πληρωμές, "μάχη" δηλώσεων στη Βουλή

Χριστίνα Σταρακά στη Βουλή με αφορμή τις  καθυστερημένες ενισχύσεις βάμβακος στους παραγωγούς: Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ευθέως ότι δεν βλέπει καθυστερήσεις πληρωμών και προβλήματα για τους αγρότες – Ζούμε  σε διαφορετικούς κόσμους 

 

Τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών για την καθυστέρηση στις πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων βάμβακος καθώς και για δυσλειτουργίες  στα αποτελέσματα σχετικών ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring υποστήριξε κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει για το θέμα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά.

«Εκτός από τους ελέγχους μέσω δορυφόρου, έχουν πραγματοποιηθεί ή προβλέπεται να γίνουν δειγματοληπτικοί επιτόπιοι έλεγχοι; Και αν πραγματοποιήθηκαν τι έδειξαν αυτοί; Επιπλέον, πείτε μας αν σκοπεύετε να κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες ώστε να πληρωθούν πριν το Πάσχα οι καλλιεργητές βάμβακος στο σύνoλό τους συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δήλωσαν αντίρρηση για τα αποτελέσματα του monitoring» ρώτησε σε έντονο ύφος στην πρωτολογία η βουλευτής. «Οι έλεγχοι που έγιναν μέσω monitoring έβγαλαν πολλά αγροτεμάχια «κίτρινα» δηλαδή μη επιλέξιμα προτείνοντας στους καλλιεργητές να κινήσουν τη διαδικασία ένστασης μέσω των ΚΥΔ κάτι που προκαλεί ανησυχία στους βαμβακοπαραγωγούς. Τουςεπιβαρύνει με αδικαιολόγητο γραφειοκρατικό κόστος και αδικαιολόγητη σπατάλη χρόνου», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο παριστάμενος Υφυπουργός κ. Σταμενίτης απάντησε βλέποντας τα όλα καλώς καμωμένα στον αγροτικό τομέα.. «Κακώς ανησυχείτε για τις πληρωμές. Για ποια καθυστέρηση μιλάτε; Οι πληρωμές των συνδεδεμένων, μεταξύ των οποίων και η βασική βάμβακος, θα γίνουν τον φετινό Απρίλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ υποστήριξε ότι όλες οι πληρωμές για το 2023 πληρώθηκαν στην ώρα τους ή θα πληρωθούν στις συνήθεις περιόδους, θα είναι έγκαιρες και έγκυρες και χωρίς καθυστερήσεις και θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους μέχρι 30.06. Εξαίρεση όπως είπε, η πληρωμή των οικολογικών σχημάτων που δεν πληρώθηκαν με τη βασική ενίσχυση λόγω 1ης χρονιάς εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Όσον αφορά το monitoring είπε ξανά ότι δεν βλέπει προβλήματα στο σύστημα και υπερασπίστηκε την ορθότητα της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων του, επισημαίνοντας ότι από τα 117.500 αγροτεμάχια βάμβακος που περιλαμβάνονταν στις αιτήσεις για την ειδική ενίσχυση, το 95% κρίθηκε επιλέξιμο ενώ το 5% μη επιλέξιμο, ποσοστό αναμενόμενο κατά τον ίδιο. Τέλος, ενημέρωσε πως τόσο ο Υπουργός κ. Αυγενάκης όσο και η κυβέρνηση απολαύουν της εμπιστοσύνης των 9 χωρών του Νότου στην ΕΕ για τα αγροτικά θέματα όσο και του ΕΛΚ.

Στη δευτερολογία της η Χριστίνα Σταρακά απάντησε με νόημα στον Υφυπουργό που παρουσίασε ειδυλλιακή την κατάσταση του πρωτογενή τομέα τα εξής: «Αν δεν καταλαβαίνετε πως η καθυστέρηση στις πληρωμές των αγροτών, που φτάνει μέχρι σήμερα σχεδόν το 1 δις, βαίνει εις βάρος τους, μάλλον ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους». Παράλληλα, έθιξε  το ζήτημα της εφαρμογής Agrisnap του ΟΠΕΚΕΠΕ που υποτίθεται θα διευκόλυνε τη διαδικασία του ελέγχου των αγροτεμαχίων στο monitoring. «Δεν μας είπατε ότι δεν έχει καλό σήμα ίντερνετ στις αγροτικές περιοχές, οπότε πολλές φορές αποτυγχάνει η λήψη στίγματος και η εξακρίβωση της τοποθεσίας του αγροτεμαχίου.Απρίλη φτάσαμε και πάλι βλέπουμε προβλήματα και καθυστερήσεις.»

Ενώ συνεχίζοντας έθιξε μια σειρά από προβλήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο και έχουν δει το φως τη δημοσιότητας: «Ποιος όμως μπορεί να εμπιστευτεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ την ώρα μάλιστα που η Ε.Ε όπως διαβάζουμε ζητά την επιβολή προστίμου 280 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε. «Εδώ καλά καλά δεν έχει κλείσει το ΟΣΔΕ για το 2023 και ανοίγετε το ΟΣΔΕ του 2024 με τον κίνδυνο να χαθούν χρήματα από τα οικολογικά σχήματα. Αλήθεια που είναι τα 425 εκατ. που χρωστάτε από το 2023;Και παίζετε καθυστερήσεις και καταφέρνετε να βάλετε αυτογκόλ!» συμπλήρωσε. «Ο κ. Αυγενάκης αντί να μας πει γιατί δεν έρχεται στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου που τον έχουμε καλέσει, θεσμικά ως οφείλει για να αποφασίσουμε από κοινού σε συνεννόηση με τους αγροτικούς φορείς μια εθνική στρατηγική για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, μας στέλνει  ειρωνικές επιστολές και πάει στις Βρυξέλλες όλο έπαρση λέγοντας ότι μόνο η ΝΔ πρότεινε λύσεις για την ΚΑΠ εξασφαλίζοντας συμμαχίες και γυρνάει πίσω απογοητευμένος επειδή δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του» κατέληξε.

Κλείνοντας, η βουλευτής υπογράμμισε γι’ ακόμη μια φορά ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τα λεφτά του Έλληνα βαμβακοπαραγωγού ειδικότερα και των αγροτών συνολικά, τα οποία δικαιούνται για τον μόχθο και τον κόπο τους και αυτή τη στιγμή λείπουν από τις τσέπες τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις