Κρίση στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και ζητά δράσεις

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ καλούν τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, και Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, να δώσουν εξηγήσεις για την κρίση στον Οργανισμό Πληρωμών Εγγυήσεων Αγροτικών Δανείων και Επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τέθηκε υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για 12 μήνες λόγω σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του, θέτοντας σε κίνδυνο την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: 

ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε.

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Την αποτυχημένη εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 στη χώρα μας ήλθε, πριν συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος πληρωμών στους αγρότες, να την επιβεβαιώσει η επιτήρηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με σοβαρό κίνδυνο άρσης της διαπίστευσής του Οργανισμού. Η από 30 Απριλίου 2024 επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτει τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση για 12 μήνες και τον καλεί, μέσα σε αυτό το διάστημα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική του λειτουργία, αλλιώς σκοπεύει να άρει την διαπίστευσή του ως τον οργανισμό που μπορεί να πραγματοποιεί  τις πληρωμές των  ταμείων ΕΓΤΕΕ και ΕΓΤΑΑ. 

 

 

Το πρόβλημα της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο έχει ένα μοναδικό υπεύθυνο και αυτή είναι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα την περίοδο που διανύουμε.

 

Επομένως τίποτα δεν εγγυάται ότι κατά την 12 μήνη επιτήρηση που έθεσε η ΕΕ τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα.

 

Τα πεπραγμένα της  διακυβέρνησης της ΝΔ στα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους 5 προέδρους και 4 υπουργούς και την σώρευση μεγάλων καταλογισμών για τις επιδοτήσεις, δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο οι επιδοτήσεις που θα πρέπει να πληρωθούν στους αγρότες για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024,  Αυτό που απασχολεί τους αγρότες  στην χώρα μας, δεν είναι άλλο από την αδυναμία του Οργανισμού να κατανείμει έγκαιρα, με διαφάνεια τις πληρωμές επιδοτήσεων και να τους ενημερώνει σωστά.

 

Τα παραπάνω φυσικά δεν αποτελούν μυθεύματα της Ε.Ε., των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, αλλά αποτύπωση της πραγματικότητας, για την οποία το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είχε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό. Αποκορύφωμα των ανεύθυνων χειρισμών και έλλειψης σοβαρότητας και προετοιμασίας αποτέλεσαν οι πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας και η δριμεία κριτική που άσκησε στο ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλος ο αγροτικός κόσμος εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη των πληρωμών. Όπως αποδείχτηκε, οι πιστώσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων ήταν μειωμένες ενώ προβληματικές ήταν και οι  πληρωμές για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία δόθηκαν μειωμένα στο 30-50%. Ακόμη χειρότερα, απλήρωτες μέχρι σήμερα είναι όλες οι επιδοτήσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου ενώ πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είδαν στους λογαριασμούς τους να μπαίνει ούτε ένα ευρώ!

 

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας για το τι πραγματικά συμβαίνει στον αγροτικό χώρο και τους αγρότες είναι ότι μία μέρα μετά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο 5ος πρόεδρος του Οργανισμού, αντί να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα των πληρωμών, ανακοίνωσε ότι «…ο Οργανισμός πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον, αφήνει πίσω του όσα των πλήγωσαν και θεμελιώνει τη λειτουργική του κανονικότητα και αξιοπιστία του με έγκαιρες, έγκυρες, διαφανείς και δίκαιες πληρωμές…» χωρίς να κάνει το στοιχειώδες, να δώσει λεπτομέρειες για τις πληρωμές, πώς και σε ποιους έγιναν.

 

Η αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ στην ορθή κατανομή των επιδοτήσεων αποτυπώνεται στο γεγονός ότι κανένας έλεγχος και καμία ενέργεια δεν έγινε σε συμβούλους και ΚΥΔ που καταχρηστικά απέσπασαν σημαντικά ποσά που προορίζονταν για τους αγρότες με το πρόσχημα των δήθεν συμβουλών για τα οικολογικά σχήματα παρά το ότι οι αγρότες είχαν καταβάλει το κόστος ενεργοποίησης για το ΟΣΔΕ 2023. Αυτή η αδιαφορία δείχνει ότι όπως στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της υγείας η ΝΔ είναι με το μέρος αυτών που αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών.

 

Επειδή οι Έλληνες αγρότες οφείλουν να μάθουν πώς τελικά καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις των τελευταίων πληρωμών των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των οικολογικών σχημάτων και τι θα γίνει με αυτές τις ενισχύσεις που παραμένουν απλήρωτες,

Επειδή οι Έλληνες αγρότες  οφείλουν να μάθουν για το πώς επιβλήθηκε η επιτήρηση,

Επειδή το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας με την κάκιστη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων,

Επειδή με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και την αστάθεια της διοίκησης επιβαρύνονται η οργανωτική και λειτουργική ανεπάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ,

Επειδή ο αγροτικός κόσμος αμφιβάλει βάσιμα ότι η Κυβέρνηση είναι σε θέση να λάβει τα αναγκαία μέτρα νωρίτερα από τους 12 μήνες και να διορθώσει τις αδυναμίες που εντόπισε η  Ε.Ε., ώστε να αρθεί η επιτήρηση και να συνεχίσουν να καταβάλλονται χωρίς προβλήματα οι επιδοτήσεις του 2024 και να μειωθούν οι καταλογισμοί,

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιες είναι αναλυτικά οι πληρωμές που έγιναν  από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη βασική ενίσχυση, την αναδιανεμητική, τους νέους αγρότες, τις 18 συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα 33 οικολογικά σχήματα και τι παραμένει απλήρωτο; Παρακαλούμε να κατατεθούν για το 2023 οι σχετικές καταστάσεις με τον αριθμό των αιτήσεων, τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό στο ΣΣ ΚΑΠ, τον αριθμό των παραγωγών, τα ποσά που πληρώθηκαν μαζί με τις αιτήσεις που εκκρεμούν και τα ποσά που δεν καταβλήθηκαν. 
  2. Ποιες είναι οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την διαχείριση των πολύπλοκων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τα οικολογικά σχήματα και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των αναγκών αυτών;
  3. Ποιες είναι οι ανάγκες σε σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Οργανισμού ώστε να κατανείμει δίκαια τις ενισχύσεις; 
  4. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει  προς άρση της  σύγκρουσης αρμοδιοτήτων με το ΥΠΑΑΤ;
  5. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την ανάκτηση των αδικαιολόγητων παρακρατήσεων των ενισχύσεων από συμβούλους και ΚΥΔ;
  6. Έχετε προβεί στην εκπόνηση χρονοδιαγράμματος ενεργειών που θα συζητήσετε στις 28 Μαΐου με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συγκεκριμένες δράσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Παρακαλούμε να κατατεθεί το χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

 

Αθήνα, 15 Μαΐου 2024

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Λιακούλη Ευαγγελία

 

Πάνας Απόστολος

 

Χνάρης Εμμανουήλ

 

Σταρακά Χριστίνα

 

Κατρίνης Μιχάλης

 

Μάντζος Δημήτριος

 

Αποστολάκη Μιλένα

 

Αχμέτ Ιλχάν

 

Βατσινά Ελένη

 

Γερουλάνος Παύλος

 

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα

 

Γρηγοράκου Παναγιώτα

 

Δουδωνής Παναγιώτης

 

Καζάνη Αικατερίνη

 

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς

 

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

 

Μιχαηλίδης Σταύρος

 

Μουλκιώτης Γεώργιος

 

Μπιάγκης Δημήτριος

 

Νικητιάδης Γεώργιος

 

Νικολαΐδης  Αναστάσιος

 

Παπανδρέου Γεώργιος

 

Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

 

Παραστατίδης Στέφανος

 

Παρασύρης Φραγκίσκος

 

Πουλάς Ανδρέας

 

Σπυριδάκη Αικατερίνη

 

Τσίμαρης Ιωάννης

 

Χρηστίδης Παύλος

 

Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις