Μαντάς: Έκπτωση φόρου 30% σε όλους τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων που το δικαιούνται

 

Άμεση λύση στο πρόβλημα με την αδυναμία να λάβουν έκπτωση φόρου κατά 30% οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, ζήτησε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, κρούοντας παράλληλα των κώδωνα του κινδύνου ότι πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο βουλευτής, ο οποίος συντάσσεται με σχετικό αίτημα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), «πρόκειται για μια σημαντική συστημική δυσλειτουργία» η οποία λόγω της τεχνικής υλοποίησης που έχει ακολουθηθεί, δεν επιτρέπει στους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης οι οποίοι δεν διαθέτουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, να γίνουν δέκτες του ευεργετήματος της έκπτωσης φόρου κατά 30%, παρότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για τεχνικούς λόγους να χάνεται αδίκως για κάποιους δικαιούχους αυτή η ιδιαίτερα ευνοϊκή δυνατότητα, ενώ τα χρονικά περιθώρια διόρθωσης γίνονται όλο και πιο στενά.

 

Ο κ. Μαντάς σημειώνει επιπλέον ότι η παροχή κινήτρων, όπως είναι η έκπτωση φόρου προκειμένου να στηριχθούν έμμεσα οι υγιείς και εύρωστοι αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και να ενισχυθεί ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας, αποτελεί διακηρυγμένο κεντρικό στόχο της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δοθεί λύση χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις.

 

Σημειώνεται τέλος ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στη Μεσσηνία αλλά επηρεάζει παραγωγούς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ έχουν ήδη προταθεί συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να βρεθεί οριστική και κατάλληλη λύση.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

 

 

Αθήνα, 05/07/2024

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Προς:

 

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κων/νο Χατζηδάκη

 

 

 

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κων/νο Τσιάρα

 

 

Θέμα: «Μη χορήγηση έκπτωσης φόρου κατά 30%

σε κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης»

 

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

 

Σας διαβιβάζω την από 14/5/2024 επιστολή της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τη μη έκπτωση φόρου κατά 30% σε κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας.

 

Με βάση όσα αναφέρονται στην επιστολή, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια σημαντική συστημική δυσλειτουργία που έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί αγρότες, τόσο στη Μεσσηνία όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, δυνητικά να μένουν εκτός της θεσμοθετημένης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκπτωσης φόρου κατά 30%, παρότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου. Επιπλέον το πρόβλημα έχει αποκτήσει πλέον ιδιαίτερα επείγοντα χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι ήδη διανύεται η περίοδος του Ιουλίου και πλησιάζουν οι τελικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όλων των υπόχρεων.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η παροχή κινήτρων προς τους αγρότες και τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων προκειμένου να στηρίξουν τους υγιείς και εύρωστους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και να προτιμήσουν λύσεις συμβολαιακής γεωργίας, αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης όσον αφορά στην εθνική αγροτική πολιτική, είναι κρίσιμο τυχόν τεχνικά ή συστημικά ζητήματα όπως αυτά που σημειώνονται στην επιστολή, να επιλυθούν χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις και χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα ευεργετήματα του νόμου προς τους δικαιούχους των φορολογικών εκπτώσεων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε στο βαθμό που σας αφορά για την αντιμετώπιση των παραπάνω κρίσιμων ζητημάτων.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις