Στη βουλή ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η τύχη των επιδοτήσεων

Πρωτοβουλία ώστε να συζητηθεί το φλέγον θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και της καταβολής των ενωσιακών επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες, ανέλαβε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Με αίτημα που απηύθυνε προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Κόκκαλης ζητά τη σύγκλιση του οργάνου της Βουλής «για τα προβλήματα λειτουργίας του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) και συνολικά της καταβολής των ενωσιακών επιδοτήσεων της Κ.Α.Π.»

Αναλυτικά η επιστολή του Λαρισαίου Βουλευτή: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, με το παρόν έγγραφο ζητούμε την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, προκειμένου ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τη λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., υπό το φως των σχετικών προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί την τελευταία πενταετία και αναφορικά με τις σχετικές ενέργειες, που προτίθεται να αναλάβει η Κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη, έγκυρη και με διαφάνεια καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων της Κ.Α.Π. από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Ειδικότερα, το αίτημα αυτό προκύπτει από την αναγκαιότητα  να συζητηθεί ενδελεχώς και να δοθούν επαρκείς απαντήσεις, σε μια σειρά ερωτημάτων, που πέρα από τις διαρκώς προβληματικές και εκτός χρονικού πλαισίου πληρωμές των ενωσιακών επιδοτήσεων, αφορούν:

1.Στη διαρκή υποβάθμιση και απαξίωση του υπό επιτήρηση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

2.Στα δυσθεώρητα πρόστιμα που έχουν προταθεί, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς επιβολή στη χώρα μας, ως συνέπεια της κακοδιαχείρισης των ενωσιακών πόρων της Κ.Α.Π.

3.Στην καθυστέρηση του ανοίγματος των δηλώσεων του Ο.Σ.Δ.Ε. για τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.), ενώ λειτουργεί για τις on line αιτήσεις των αγροτών και τις ενδεχόμενες συνέπειες αυτής της καθυστέρησης στις προσεχείς πληρωμές των αγροτών.

4.Στα πορίσματα των εγχώριων και ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών για τις δυσλειτουργίες στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με πιο πρόσφατο αυτό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διαπίστωσε «εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023», εξαιτίας της «χρησιμοποίησης εσφαλμένης γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021, αντί της ορθής έτους 2022», με αποτέλεσμα περίπου  196.083 αγρότες να πρέπει να επιστρέψουν 50.755.440, 32  ευρώ.

Οι συνθήκες αυτές στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. επιδεινώνουν, αναμφισβήτητα, ακόμη περισσότερο την κατάσταση του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε δεινή θέση, λόγω της δυσθεώρητης αύξησης του κόστους παραγωγής και της μεγάλης μείωσης της παραγωγής. Γι’ αυτό  θα πρέπει να αναζητηθούν όλοι οι δυνατοί τρόποι, που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη, αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ώστε ο Οργανισμός να καταβάλει έγκυρα, έγκαιρα και με απόλυτη διαφάνεια τις ενωσιακές επιδοτήσεις στους αγρότες μας, με επαρκή τεχνική υποστήριξη, στελεχιακή επάρκεια και εύρυθμη διοικητική λειτουργία, αποτρέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο της επιβολής και νέων δυσθεώρητων δημοσιονομικών διορθώσεων-προστίμων από την Ε.Ε., που εν τέλει επιβαρύνουν, συνολικά, τους Έλληνες φορολογούμενους.

Και όλα αυτά, όταν οι πληρωμές από το 2023 και μέχρι και το 2027, θα διενεργούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Κ.Α.Π. 2023-2027, που εισηγήθηκε και εφαρμόζει η Κυβέρνηση και το οποίο, όπως αποδείχθηκε στην πράξη κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησής του, χρήζει ουσιαστικής τροποποίησης, μέσα από μία πραγματική διαβούλευση, με τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, προκειμένου να αναδείξει τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας και πρωτίστως να λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων αγροτών.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτικό τον άμεσο προγραμματισμό της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας» καταλήγει η επιστολή του κ. Κόκκαλη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις