Πάμε...Άρη;

 

 

Παρά τα τεράστια άλματα στην τεχνολογική εξέλιξη, ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει τόσες δεκαετίες μετά το πρώτο βήμα στο φεγγάρι, να κάνει διαστημικά ταξίδια. Κι αντί για βόλτες ίσαμε, την κοντινή παραλία ή τη γειτονιά του, να κάνει έναν ωραιότατο περίπατο, στον Άρη, στην Αφροδίτη ή στο φεγγαράκι.

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου στο Παλαιό Φάληρο , φιλοξενεί τον Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη, μεταδιδακτορικό ερευνητή Γεωλογίας στο Τμήμα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Οικονομικής Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Περούτζια στην Ιταλία.

Με την ομιλία του: «Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη: το παράδειγμα του σημαντικότερου σύγχρονου μετεωρίτη, Tissint» ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης  θυμίζει ότι ο άνθρωπος, παρά τα τεράστια άλματα τεχνολογικής ανάπτυξης που έχει κάνει, δεν διαθέτει ακόμα τη δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών ρουτίνας σε κοντινά ουράνια σώματα. Ωστόσο, η φύση μας «αποστέλλει» εξωγήινα κομμάτια πετρώματος με τη μορφή μετεωρίτη.

Οι μετεωρίτες αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα αρχέγονα στάδια σχηματισμού του Ηλιακού μας Συστήματος, την ηλικία του και τις συνθήκες που επικρατούν σε άλλα ουράνια σώματα.

Η ομιλία θα εστιάσει στους μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη, παρουσιάζοντας την ιστορία από τη γένεση των πρωτολίθων τους, μέχρι και τη στιγμή που προσκρούουν στη Γη. Θα γίνει, επίσης, προσπάθεια να γίνει κατανοητός ο τρόπος δημιουργίας ενός μετεωρίτη χρησιμοποιώντας ορυκτολογικά-πετρολογικά-γεωχημικά στοιχεία, και πώς τοποθετείται κάθε γεγονός στο χρόνο με βάση σύγχρονα γεωχρονολογικά δεδομένα. Θα εξεταστεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Tissint, ενός σχετικά πρόσφατου γεγονότος πτώσης μετεωρίτη (18 Ιουλίου 2011) με προέλευση τον πλανήτη Άρη, που προκάλεσε το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον εξαιτίας της ελάχιστης μόλυνσής του και των σημαντικών ευρημάτων που διατηρούνται στο εσωτερικό του. Η αρχική έρευνα του μετεωρίτη Tissint εκπονήθηκε στο Ινστιτούτο Πλανητικών Γεωεπιστημών, του τμήματος Επιστημών της Γης και του Διαστήματος, του Πανεπιστημίου του Τενεσί της Αμερικής στα πλαίσια μεταδιδακτορικής έρευνας χρηματοδοτούμενης από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

Σημείωση: Η ομιλία προτείνεται για παιδιά άνω των 13 ετών και ενήλικες. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936-177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Πληροφορίες σχετικά με τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: http://www.eugenfound.edu.gr

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις