Aμερικανοί αγρότες μετατρέπουν το γάλα σε καύσιμο για αυτοκίνητα
Aμερικανοί αγρότες μετατρέπουν το γάλα σε καύσιμο για αυτοκίνητα

Δημιουργούν κρέας από φυτά και μπορούν να αντλήσουν ενέργεια από το τίποτα, οπότε γιατί να μην μετατρέψουν το αγελαδινό γάλα σε καύσιμο; Δείτε τι κάνουν ορισμένοι γαλακτοπαραγωγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, αλλά μια συνεργασία μεταξύ αγροτών του Μίσιγκαν και ενός καναδικού αποστακτηρίου.

Πρόκειται για τη «Vodkow», μια βότκα με βάση το γάλα που παράγεται από την Dairy Distillery, στο Οντάριο (Καναδάς), μια εταιρεία που έχει ενταχθεί στην Ένωση Παραγωγών Γάλακτος του Μίτσιγκαν, που αποτελείται από περισσότερους από 1.000 παραγωγούς γάλακτος. Αυτοί οι παραγωγοί επενδύουν περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το έργο βιοκαυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η επεξεργασία του γάλακτος οδηγεί στην δημιουργία ενός υποπροϊόντος που ονομάζεται «διήθηση γάλακτος» (διήθηση =φιλτράρισμα). Σε αυτό συγκεντρώνονται η λακτόζη, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία της πρωτεΐνης και του λίπους του γάλακτος. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουν οι εταιρείες γαλακτοκομικών τη διατήρηση της γεύσης και των στοιχείων του πίνακα διατροφικής αξίας που υπάρχει στα δοχεία του γάλακτος.

Που χρησιμεύει το υποπροϊόν του γάλακτος;

Το συγκεκριμένο υποπροϊόν του γάλακτος χρησιμοποιείται ήδη σε σοκολάτες, προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, παγωτά και ζωοτροφές, ενώ όπως αναφέρθηκε και για την παραγωγή βότκας. Μάλιστα, η εταιρεία έφτιαξε και αντισηπτικό χεριών κατά τη διάρκεια της πανδημία του Covid-19.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Vodkow:, «Ψάξαμε να βρούμε τι άλλες χρήσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν για αυτό το υποπροϊόν γάλακτος και έτσι αρχίσαμε να ψαχνόμαστε με τα βιοκαύσιμα».

Πώς «βγαίνει» βιοκαύσιμο από το γάλα;

Σύμφωνα με έρευνες, από τα διαθέσιμα αποθέματα διηθήματος γάλακτος, μπορούν να παράγονται 2,2 εκατομμύρια γαλόνια αιθανόλης ετησίως μέσα στα επόμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο αντισταθμίζει 14.500 μετρικούς τόνους άνθρακα που απελευθερώνονται στο περιβάλλον το χρόνο όταν αναμιγνύεται με βενζίνη.

Για τη δημιουργία του βιοκαυσίμου, το υποπροϊόν γάλακτος θα ρέει μέσω σωλήνων σε μια κεντρική μονάδα παραγωγής αιθανόλης. Εκεί, θα ζυμώνεται με παρόμοιο τρόπο που ζυμώνεται η βότκα, μόνο που αντί για VodKow θα παράγεται βιοαιθανόλη. Τότε χρειάζεται ένα τελευταίο βήμα για να αφαιρεθεί το νερό που θα `χει μείνει στο καύσιμο.

Είναι τα βιοκαύσιμα πραγματικά καλύτερα για τον πλανήτη;

Το συγκεκριμένο προϊόν, έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα βιοκαυσίμων που παράγονται σήμερα από διάφορα άλλα προϊόντα. Ένας σύντομος κατάλογος περιλαμβάνει αιθανόλη, η οποία παράγεται ήδη από καλαμπόκι στις Ηνωμένες Πολιτείες και ζαχαροκάλαμο στη Βραζιλία. βιοντίζελ που λαμβάνεται από φυτικά έλαια και ζωικά λίπη. πράσινο ντίζελ, που παράγεται από φύκια και φυτά. και βιοαέριο, που προέρχεται από μεθάνιο. Ωστόσο, επί του παρόντος εξακολουθεί να διχάζονται οι απόψεις ως προς το εάν τα βιοκαύσιμα αντισταθμίζουν πράγματι τις εκπομπές άνθρακα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις