Οι ορολογίες που χρησιμοποιούνται στα φωτοβολταικά συστήματα

Ορολογία

Οι ορολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτήν την ιστοσελίδα αλλά και γενικότερα στα φωτοβολταικά συστήματα αναλύονται παρακάτω.
Εναλλασόμενο ρεύμα (AC)     Ηλεκτρικό ρεύμα του οποίου η διεύθυνση της ροής εναλλάσεται σε συγκεκριμένα διαστήματα. Στην Ευρώπη 100 φορές το δευτερόλεπτο άρα μιλάμε για 50 κύκλους ή Hz και στην Αμερική 200 φορές το δευτερόλεπτο άρα μιλάμε για 100 κύκλους ή Hz.
Συνεχές ρεύμα (DC)     Ηλεκτρικό ρεύμα στο οποίο η ροή των ηλεκτρονίων είναι προς μια κατεύθυνση και μόνο.


Ισορροπία Συστήματος (ΙΣ)     Στην ξένη βιβλιογραφία εμφανίζεται ως Balance Of Plant (BOP) ή Balance Of System (BOS). Είναι όλα τα υπόλοιπα μέρη του φωτοβολταικού συστήματος εκτός απο φωτοβολταικά πάνελ δηλ. είναι οι διακόπτες, τα συστήματα κοντρόλ, οι στηρίξεις, τα αποθηκευτικά μέσα αν υπάρχουν, οι μετατροπείς κτλ. Το κόστος γής καμιά φορά περιλαμβάνεται.


Ελεγκτής φόρτισης     Χρησιμοποιούνται συνήθως σε συστήματα εκτός δικτύου. Η αρχική τους λειτουργία είναι η διατηρήση των μπαταρίων στη μεγαλύτερη δυνατή κατάσταση φόρτισης (SOC) και να δώσει στον χρήστη την μέγιστη δυνατή ποσότητα ρεύματος ενώ θα προστατεύει τις μπαταρίες απο βαθυά αποφόρτιση deep discharge. Οι πιο πολλοί χρησιμοποιούν για έλεγχο την τάση αλλά υπάρχουν και αρκετοί που ελέγχουν την ένταση. Άλλες λειτουργίες όπως μετατροπή από AC/DC, συστήματα άντι κλοπής, συστήματα εισόδου – καταγραφής κα μπορούν να βρεθούν ενσωματωμένα απο εταιρεία σε εταιρεία.


Συστήματα αναπαράστασης     Συστήματα που είναι κατασκευασμένα για να προσομειώσουν την λειτουργία μιας φωτοβολταικής εγκατάστασης πριν την εγκαταστασή της.


Χρόνος ενεργειακής
αποπληρωμής
    Ο χρόνος ο οποίος χρειάζεται έτσι ώστε το σύστημα να καλύψει με την παραγωγή του την ενέργεια που δαπανήθηκε για να κατασκευαστεί. Για τα φωτοβολταικά συστήματα αυτός ο χρόνος είναι απο 1-4 έτη.


Συνολικό ετήσιος λόγος
ενέργειας (Final annual
yield of energy)
    Είναι οι συνολικές kWh που παρήγαγε το σύστημα ανα kW εγκατεστημένου kWp.


Δίκτυο (Grid)     Είναι το σύνολο των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ δηλ. γραμμές, υποσταθμοί, μετατροπείς κτλ.
Μετατροπέας (Inverter)     Συσκευή η οποία μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταικά σε εναλλασώμενο έτσι ώστε να τροφοδοτήσουμε το δίκτυο.


Εγκατεστημένη ισχύς     Η ισχύς που προσφέρεται απο ένα φωτοβολταικό πάνελ ή περισσότερα κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες μέτρησης δηλ. 1000W/m2, 25C, 1Atm. Επίσης οι συνθήκες αυτές αναφέρονται και ως STC.
Κιλοβατώρες (kWh)     Η ισχύς που παράγεται ή καταναλώνεται πολλαπλασιασμένη με της ώρες που διήρκησε η κατανάλωση αυτή.


Καμπύλη I-V     Είναι ένα γράφημα μεταξύ έντασης και τάσεως που χαρακτηρίζει το κάθε πάνελ και το συνοδεύει σε κάθε αγορά.


Τάση ανοιχτού
κυκλώματος
    Ονομάζεται και ως Voc ή Open circuit voltage και είναι η τάση στα άκρα ενός φωτοβολταικού όταν δεν υπάρχει μεταφορά του ρεύματος ή αποθήκευση του. Μετριέται σε Volt (V).


Ένταση ανοιχτού
κυκλώματος
    Ονομάζεται και ως Isc και η ποσότητα ρεύματος που διέρχεται απο το φωτοβολταικό όταν δεν μεσολαβεί κάποια αντίσταση και είναι η μέγιστη δυνατή. Μετριέται σε Ampere (A)


Μέγιστη ισχύς πάνελ     Μέγιστη ισχύς ενός πάνελ μετριέται σε STC και είναι η απόδοση αυτού μια καθαρή ημέρα με μεγάλη ηλιοφάνια χωρίς νεφώσεις, υπερθερμάνσεις κτλ όταν η γωνία μεταξύ του επιπέδου του πάνελ και της νοητής προέκτασης απο το πάνελ στον ήλιο είναι 90 μοίρες. Συμβολίζεται και ως Wp
Λόγος απόδοσης     Ή απόδοση ενός πάνελ είναι ο λόγος της τελικής παραγωγής ενέργειας προς την μέγιστη δυνατή. Το υπόλοιπο ποσοστό καταναλώνεται σε απώλειες.
Watt (W)     Μονάδα μέτρησης στο SI. Μετράει την ισχύ ενός συστήματος ή την παραγωγή αυτού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις