Ονομασίες και ορισμοί των ελαιολάδων

Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται αποκλειστικά από τον καρπό της ελιάς με εξαίρεση τα έλαια που λαμβάνονται με διαλύτες ή με και  μετεστεροποίηση όλων των μειγμάτων με έλαια άλλου είδους. Διατίθεται στο εμπόριο σύμφωνα με τις ακόλουθες ονομασίες και τους ορισμούς:

Παρθένα ελαιόλαδα είναι τα έλαια που λαμβάνονται από τον καρπό της ελιάς μόνο με μηχανικές μεθόδους ή με άλλες φυσικές μεθόδους υπό συνθήκες, ιδίως θερμικές, που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία πλην της πλύσης, της μετάγγισης , φυγοκέντρηση και διήθηση.

Παρθένο ελαιόλαδο ακατάλληλο για κατανάλωση ως έχουν περιλαμβάνουν:

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο:
παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, που δεν υπερβαίνει τα 0,8 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια και τα άλλα χαρακτηριστικά του αντιστοιχούν σε εκείνα που ορίζονται για την κατηγορία αυτή σε αυτό το πρότυπο.

Παρθένο ελαιόλαδο:
παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, που δεν υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια και τα άλλα χαρακτηριστικά του αντιστοιχούν σε εκείνα που ορίζονται για την κατηγορία αυτή σε αυτό το πρότυπο.

Τακτικό παρθένο ελαιόλαδο: παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, που δεν υπερβαίνει τα 3,3 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια και τα άλλα χαρακτηριστικά του αντιστοιχούν σε εκείνα που καθορίζονται για την κατηγορία αυτή.Ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να πωληθεί άμεσα στον καταναλωτή, μόνον εάν επιτρέπεται στη χώρα λιανικής πώλησης. Εάν δεν επιτρέπεται, η ονομασία του προϊόντος αυτού πρέπει να συμμορφώνεται με τις νομικές διατάξεις της χώρας.

To παρθένο ελαιόλαδο είναι ακατάλληλο για κατανάλωση ως έχει, το οποίο έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, μεγαλύτερη από 3,3 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια ή / και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά . Προορίζεται για ραφινάρισμα ή για τεχνική χρήση.

Εξευγενισμένο ελαιόλαδο
είναι το ελαιόλαδο που λαμβάνεται από παρθένα ελαιόλαδα με τη βελτίωση των μεθόδων οι οποίες δεν οδηγούν σε αλλαγές στην αρχική γλυκεριδικούς structure.Έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, που δεν υπερβαίνει τα 0,3 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια . Ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να πωληθεί άμεσα στον καταναλωτή, μόνον εάν επιτρέπεται στη χώρα λιανικής πώλησης.

Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο που αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου ελαιολάδου και παρθένου ελαιολάδου, είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, που δεν υπερβαίνει το 1 γραμμάριο ανά 100 γραμμάρια .Η χώρα λιανικής πώλησης μπορεί να απαιτεί ειδικότερη ονομασία.

Πυρηνέλαιο είναι το έλαιο που παράγεται από επεξεργασία των ελαιοπυρήνων με διαλύτες ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, εξαιρουμένων των ελαίων που λαμβάνονται με εστεροποίηση εκ νέου και οποιουδήποτε μείγματος με έλαια άλλης φύσης.Διατίθεται στο εμπόριο σύμφωνα με τις ακόλουθες ονομασίες και τους ορισμούς:

Ακατέργαστο πυρηνέλαιο
είναι το πυρηνέλαιο του οποίου τα χαρακτηριστικά αντιστοιχούν σε εκείνα που ορίζονται για την κατηγορία αυτή σε αυτό το πρότυπο. Προορίζεται για εξευγενισμό,για ανθρώπινη κατανάλωση, ή  για τεχνική χρήση.

Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο
είναι το λάδι που παράγεται από ακατέργαστο πυρηνελαίου με τη βελτίωση των μεθόδων οι οποίες δεν οδηγούν σε αλλαγές στην αρχική δομή γλυκεριδικούς. Έχει ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, που δεν υπερβαίνει τα 0,3 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια και τα άλλα χαρακτηριστικά του αντιστοιχούν σε εκείνα που ορίζονται για την κατηγορία αυτή. Το προϊόν αυτό μπορεί να πωληθεί άμεσα στον καταναλωτή, μόνον εάν επιτρέπεται στη χώρα λιανικής πώλησης.

Πυρηνέλαιο
είναι το έλαιο που περιέχει το μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένου ελαιολάδου κατάλληλου για κατανάλωση . Έχει ελεύθερη οξύτητα δεν υπερβαίνει το 1 γραμμάριο ανά 100 γραμμάρια και τα άλλα χαρακτηριστικά του αντιστοιχούν σε εκείνα που ορίζονται για την κατηγορία αυτή .Σε καμία περίπτωση αυτό το μείγμα δεν μπορεί  να ονομαστεί ελαιόλαδο.Η χώρα λιανικής πώλησης μπορεί να απαιτεί ειδικότερη ονομασία.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις