Πολιτική συμφωνία για τη νέα κατεύθυνση για την κοινή αγροτική πολιτική

Πολιτική συμφωνία για τη νέα κατεύθυνση για την κοινή αγροτική πολιτική

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επιτύχει μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της θέσης το 2013 κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ). "Είμαι ευχαριστημένος με αυτήν την συμφωνία που δίνει στην κοινή αγροτική πολιτική μια νέα κατεύθυνση, που παίρνει τον καλύτερο απολογισμό των προσδοκιών της κοινωνίας όπως εκφράζεται κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης την άνοιξη του 2010. Αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει στις εκτεταμένες αλλαγές: καθιστώντας τις άμεσες πληρωμές δικαιότερες και πιό πράσινες, ενισχύοντας τη θέση των αγροτών μέσα στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων και καθιστώντας την ΚΑΠ αποδοτικότερη και διαφανέστερη. Αυτές οι αποφάσεις αντιπροσωπεύουν την ισχυρή απάντηση της ΕΕ στις προκλήσεις της ασφάλειας τροφίμων, της αλλαγής κλίματος, της αύξησης και των εργασιών στις αγροτικές περιοχές. Η ΚΑΠ θα παίξει έναν βασικό ρόλο στην επίτευξη του γενικού στόχου την έξυπνη, βιώσιμη και συμπεριλαμβάνουσα αύξηση ", δήλωσε ο Dacian Ciolo, Ευρωπαϊκός Επίτροπος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.


Μια δικαιότερη ΚΑΠ

Οι άμεσες πληρωμές πρόκειται να διανεμηθούν με έναν δικαιότερο τρόπο μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ των περιοχών και μεταξύ των αγροτών, που βάζουν ένα τέλος στις "ιστορικές αναφορές":

Σύγκλιση: η διανομή του προϋπολογισμού ΚΑΠ θα εξασφαλίσει ότι κανενα κράτος μέλος δεν λαμβάνει λιγότερο από 75% του κοινοτικού μέσου όρου από 2019. Μέσα σε ένα δεδομένο κράτος μέλος ή μια περιοχή, οι αποκλίσεις στα επίπεδα ενίσχυσης θα μειωθούν από μια εκμετάλλευση στην επόμενη: η ενίσχυση ανά εκτάριο μπορεί να μην είναι λιγότερο από 60% του μέσου όρου της ενίσχυσης που καταβάλλεται μέχρι το 2019 σε μια ενιαία διοικητική ή αγρονομική περιοχή. Τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να αυξήσουν την υποστήριξη για τα μικρού και μεσαίου μεγέθους αγροκτήματα με τη διάθεση των πιό υψηλών επιπέδων ενίσχυσης για τα "πρώτα εκτάρια" μιας εκμετάλλευσης. Για τα νέα κράτη μέλη, το απλουστευμένο σχέδιο πληρωμών περιοχής (SAPS) - μια εφάπαξ καταβολή ανά εκτάριο - μπορεί να επεκταθεί μέχρι 2020.

Μόνο οι ενεργοί αγρότες αυτήν την περίοδο  μπορούν να ωφεληθούν από τα σχέδια εισόδημα-υποστήριξης (ο κατάλογος αποκλεισμένων νέων αγροτών ). θα ενθαρρυνθεί έντονα για να οργανώσει την επιχείρηση, με την εισαγωγή σε όλα τα κράτη μέλη ενός συμπληρώματος ενίσχυσης 25% κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 ετών εκτός από τα υπάρχοντα μέτρα επένδυσης που στοχεύουν στους νέους αγρότες.

Τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση επίσης να διαθέσουν τα αυξανόμενα ποσά ενίσχυσης στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές. Θα είναι δυνατό να διατεθούν οι συνδεμένες πληρωμές για έναν περιορισμένο αριθμό προϊόντων, με ένα συγκεκριμένο 2% συνδέοντας για τις καλλιεργειες-βασισμένες στις πρωτεϊνες, ώστε να κατασταθεί η ΕΕ λιγότερο εξαρτώμενη από τις εισαγωγές σε αυτήν την περιοχή.


Μια ΚΑΠ που ενισχύει τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων

Περαιτέρω να βελτιώσει τον προσανατολισμό αγοράς της ευρωπαϊκής γεωργίας θα υποστηριχθεί με τη διάθεση των νέων πόρων στους αγρότες, σε διευκόλυνση σε τους για να είναι αξιόπιστοι συμμετέχοντες στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων:

Οι επαγγελματικές και διεπαγγελματικές οργανώσεις θα προωθηθούν, και, για ορισμένους τομείς, θα υπάρξουν συγκεκριμένοι κανονισμοί σχετικά με το νόμο ανταγωνισμού (γάλα, βόειο κρέας, ελαιόλαδο, δημητριακά). Τέτοιες οργανώσεις θα είναι σε θέση να αυξήσουν την αποδοτικότητα με τη διαπραγμάτευση των συμφωνιών πωλήσεων εξ ονόματος των μελών τους.

Οι ποσοστώσεις ζάχαρης θα καταργηθούν μέχρι το 2017, και η οργάνωση του τομέα της ζάχαρης θα ενισχυθεί βάσει των συμβάσεων και των υποχρεωτικών διεπαγγελματικών συμφωνιών.

Από το 2016, στον τομέα του κρασιού, το σύστημα δικαιωμάτων φύτευσης θα αντικατασταθεί από έναν δυναμικό διοικητικό μηχανισμό πλαντηνγ-έγκρισης στον οποίο οι επαγγελματίες περιλαμβάνονται σε μεγάλη έκταση, εφαρμόσιμος έως το 2030, με ένα σταθερό όριο φύτευσης 1% για τις αμπέλους ετησίως.

Επιπλέον, τα νέα διοικητικά εργαλεία κρίσης θα λάβουν χώρα:

Η Επιτροπή θα είναι σε θέση να επιτρέψει προσωρινά στους παραγωγούς για να διαχειριστεί τους όγκους που τοποθετούνται στην αγορά,

Παροχή επιφύλαξης κρίσης (συμπεριλαμβανομένης μιας γενικής πρότασης έκτακτης ανάγκης).

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να ενθαρρύνουν τους αγρότες για να συμμετέχουν στους μηχανισμούς πρόληψης κινδύνου (σχέδια εισοδηματικής υποστήριξης ή αμοιβαία κεφάλαια) και για να επινοήσουν τα υποπρογράμματα που επεκτείνονται για τους τομείς που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Μια πιό πράσινη ΚΑΠ

Όλα τα κράτη μέλη, όλες οι αγροτικές περιοχές και όλοι οι αγρότες θα λάβουν τα απλά, αποδεδειγμένα μέτρα για να προωθήσουν την ικανότητα υποστήριξης και να καταπολεμήσουν την αλλαγή κλίματος. Μεταξύ 2014 και 2020, πάνω από 100 δισεκατομμύρια Ευρω θα επενδυθούν για να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του χώματος και της αλλαγής ποιότητας νερού, βιοποικιλότητας και κλίματος:

"Το πρασίνισμα" 30% των άμεσων πληρωμών θα συνδεθεί με τρεις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές καλλιέργειας: διαφοροποίηση συγκομιδών, που διατηρεί το μόνιμο λιβάδι και που συντηρεί 5%, και αργότερα 7%, των τομέων του οικολογικού ενδιαφέροντος από το 2018 ή των μέτρων που θεωρούνται για να έχουν τουλάχιστον τα ισοδύναμα περιβαλλοντικά οφέλη.

Τουλάχιστον 30% του προϋπολογισμού των αγροτικών προγραμμάτων ανάπτυξης θα πρέπει να καταλογιστεί στα γεωργικα-περιβαλλοντικά μέτρα, την υποστήριξη για την οργανική καλλιέργεια ή τα έργα που συνδέονται με τα φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα επένδυσης ή καινοτομίας.

Τα γεωργικα-περιβαλλοντικα μέτρα θα ενισχυθούν για να συμπληρώσουν τις πρακτικές πρασινίσματος. Αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να θέσουν και να εκπληρώσουν τους υψηλότερους στόχους προστασίας του περιβάλλοντος (εγγύηση ενάντια στο διπλάσιο που χρηματοδοτεί).

Μια αποδοτικότερη και διαφανής ΚΑΠ

Τα όργανα ΚΑΠ θα επιτρέψουν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ για να εκπληρώσουν τους κοινούς στόχους κατά τρόπο αποδοτικό και εύκαμπτο, που λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των 27, για να είναι σύντομα 28 κράτη μέλη:

Το ποσό χρηματοδότησης για να υποστηρίξει την έρευνα, την καινοτομία και την γνώση-διανομή θα διπλασιαστεί.

Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης θα συντονιστούν καλύτερα με άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια και η τομέας-βασισμένη στην προσέγγιση θα αντικατασταθεί από μια πιό προσαρμόσιμη εθνική ή περιφερειακή στρατηγική προσέγγιση.

 Ένα απλουστευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης για τους μικρούς αγρότες θα είναι διαθέσιμο στα κράτη μέλη που έτσι επιθυμούν .

Οι λεπτομέρειες όλης της ενίσχυσης ΚΑΠ θα δημοσιοποιηθούν, με εξαίρεση τα πολύ μικρά ποσά που διατίθενται στους μικρούς αγρότες.

Όλες οι πτυχές της μεταρρύθμισης θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014, εκτός από τη νέα άμεση δομή πληρωμών ("πράσινες" πληρωμές, πρόσθετη υποστήριξη για τους νέους, κ.λπ....) όποιος θα ισχύσει από το 2015 προκειμένου να δοθεί ο χρόνος κρατών μελών να ενημερώσουν τους αγρότες για τη νέα ΚΑΠ και να προσαρμόσουν τα βασισμένα σε υπολογιστή συστήματα διαχείρισης ΚΑΠ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις