Έκτακτη ενίσχυση μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων

Άρθρο της βουλευτή κας Παναγιώτας Βράντζα που αφορά  στην επιχορήγηση ύψους 20 εκατ. Ευρώ που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση  με σκοπό την έκτακτη ενίσχυση μικρών νησιωτικών και ορεινών  Δήμων της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και  δύο ορεινοί δήμοι της Καρδίτσας και συγκεκριμένοι οι Δήμοι Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα οι οποίοι , ενισχύονται με 218.500,00 και 249.600,00 ευρώ, αντίστοιχα.

«Η έμπρακτη στήριξη και με κάθε τρόπο ενίσχυση της περιφέρειας και ειδικά των απομονωμένων περιοχών, αποτελεί πρακτική για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.   

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε η έκτακτη επιχορήγηση των ορεινών και νησιωτικών δήμων, από το υπουργείο εσωτερικών, με 20 εκ. ευρώ,  προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες ή τις επενδυτικές τους δραστηριότητες αλλά και έργα.

Έτσι οι δύο ορεινοί δήμοι της Καρδίτσας, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα, ενισχύονται με 218.500,00 και 249.600,00 ευρώ, αντίστοιχα.

Πρόκειται για μια διαφορετικού τύπου αντιμετώπιση της περιφέρειας της χώρας και μια διαφορετική λογική σε αυτό που ονομάζουμε ανάπτυξη. Η απόφαση αυτή προέκυψε από την καταγραφή των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτοί οι δήμοι, με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογική και δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία αυξάνουν τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.

Ο ορεινός όγκος της χώρας, αποτελεί σημαντικό φυσικό πόρο ιδιαίτερης δυναμικής. Δυστυχώς και αυτός, στα πλαίσια της πρόχειρης διαχείρισης, της μικροπολιτικής και της πελατειακής λογικής, δεν αξιοποιήθηκε, σε πολλές περιπτώσεις δε, εγκαταλείφθηκε πλήρως.

Με την πρόσφατη ανακοίνωση, η στήριξη των ορεινών δήμων στη βάση των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων τους, είναι από τα κυρία κριτήρια άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης και στόχος είναι να περιοριστούν στο μέλλον οι ανισότητες, τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι δήμοι.

Υπό αυτή την έννοια η έκτακτη ενίσχυση αποτελεί ένα προοίμιο των επερχόμενων παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο μετά από το διάλογο που διεξάγεται με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2016».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις