"Η αυτοφυής βιοποικιλότητα των Ιονίων Νήσων: Μια ανεκτίμητη κληρονομιά"

Ενημερωτική ημερίδα διοργανώνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 09:30-14:00 στο Αμφιθέατρο «Γεράσιμος Αρσένης», στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Αργοστόλι (Λεωφ. Αντώνη Τρίτση 1).

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από δύο ερευνητικά έργα σχετικά με την αυτοφυή βιοποικιλότητα που βρίσκεται στα Ιόνια Νησιά.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το έργο BIOCONSION, που αφορά στην καταγραφή, τον χαρακτηρισμό, την αξιολόγηση και τη διατήρηση φυσικών γενετικών πόρων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, και πιο συγκεκριμένα για αυτοφυή είδη με φαρμακευτική αξία.

Αντίστοιχα, στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου DIGIFLORA, που αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη της χλωρίδας των Ιονίων Νήσων και του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Περιφέρειας στους τομείς τουρισμός-πολιτισμός-περιβάλλον.

Τα δύο αυτά έργα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα που βρίσκεται στα Ιόνια Νησιά, όπως επίσης και για την καταγραφή αυτής, πληροφορίες και γνώση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για περαιτέρω έρευνα σε πολλαπλούς τομείς όπως η παραγωγή φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, η καταγραφή, παρακολούθηση και προστασία βιοτόπων αλλά και η τουριστική αξιοποίηση αυτών, μέσω της ανάδειξής τους. Τέλος σημαντική είναι η επιστημονική και εκπαιδευτική αξία των αποτελεσμάτων που παράχθηκαν, ανοίγοντας τον δρόμο για αντίστοιχα μελλοντικά έργα που μπορούν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο το πεδίο και να αναδείξουν τη σημασία των Ιονίων Νήσων ως τόπο σημαντικής βιοποικιλότητας για την Περιφέρεια αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Η ημερίδα είναι ανοιχτή προς παρακολούθηση είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτύου, καθώς θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω zoomστον σύνδεσμο https://ionio-gr.zoom.us/j/97345315185

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας μπορεί να βρεθεί εδώ: https://fst.ionio.gr/gr/news/29472/

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις