Πώς να ταΐζετε τις αγελάδες σας όταν αγοράζετε σανό σε υψηλές τιμές

Το μολύβι και κάποια βασικά μαθηματικά μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του συναισθήματος της απόγνωσης για την εύρεση τροφής για τα ζώα. Όταν θα κάνετε τα μαθηματικά, η αγορά σιτηρών ή άλλων εναλλακτικών ζωοτροφών μπορεί να είναι το καλύτερο δυνατό για τα χρήματα, λέει ο ειδικός των γεωργικών επιχειρήσεων του University of Missouri Extension, Wesley Tucker.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μόνες τους επιλογές είναι να πληρώσουν ό,τι πρέπει για να αγοράσουν σανό ή να πουλήσουν τις αγελάδες τους», λέει ο Τάκερ. 

Οι παραγωγοί έχουν στην πραγματικότητα τέσσερις επιλογές:

* Αγοράστε σανό σε υψηλή τιμή

* Περιορίστε το τάισμα του σανού στο χέρι και καλύψτε τη διαφορά στα δημητριακά

* Αγοράστε άχυρο και συμπληρώστε με δημητριακά

* Αγοράστε ενσίρωμα καλαμποκιού ή δέματα από γείτονες καλλιέργειας.

Ορισμένοι παραγωγοί μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε όλες τις επιλογές ή μπορεί να μην λειτουργούν για αυτούς, λέει ο Tucker. Οι παραγωγοί πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους τι λειτουργεί με τον χρόνο, το ανθρώπινο δυναμικό, τον εξοπλισμό και άλλους πόρους που διαθέτουν.

Πρώτα, ρωτήστε τι παίρνετε για τα χρήματά σας υπολογίζοντας το κόστος ανά λίβρα TDN (συνολικά εύπεπτα θρεπτικά συστατικά). Η μέτρηση του TDN είναι παρόμοια με την ανάγνωση των θερμίδων στο πίσω μέρος ενός περιτυλίγματος καραμελών. Αντιπροσωπεύει την ενέργεια στην τροφή. Συγκρίνετε κάθε εναλλακτική στην τιμή για μια λίβρα TDN για να προσδιορίσετε τις ροές που έχουν υποτιμηθεί και υπερτιμημένο, λέει ο Bailey.

Όταν βάζετε το μολύβι σε χαρτί, μπορεί να βρείτε διαφορές στην τιμή ανά λίβρα TDN μεταξύ των πηγών χορτονομής ή ότι ο κόκκος μπορεί να είναι φθηνότερος ανά λίβρα TDN. Λάβετε επίσης υπόψη σας το μπόνους των σιτηρών που έχουν λιγότερα απόβλητα σε σύγκριση με τα κτηνοτροφικά. Αυτό σας επιτρέπει να ταΐσετε ό,τι σανό έχετε και να γεμίσετε το κενό με σιτάρι.

Σκεφτείτε να μειώσετε την πρόσληψη σανού σε 10-15 κιλά ανά αγελάδα ημερησίως και να καλύψετε τη διαφορά με τα δημητριακά, ανάλογα με την κατάσταση εγκυμοσύνης και γαλουχίας. Οι αγελάδες που θηλάζουν νεαρά μοσχάρια χρειάζονται την περισσότερη τροφή.

Μην ξεγελιέστε από τις τιμές δολαρίου ανά δέμα, λέει ο Tucker. Δεν δημιουργούνται όλα τα δέματα ίσα. Κατά την τιμολόγηση, λάβετε πάντα υπόψη το μέγεθος και το βάρος.

«Ένα δέμα σανού 4 επί 5 μπορεί να ζυγίζει μόνο 750-800 λίβρες ενώ ένα δέμα 5 επί 6 ζυγίζει πολύ περισσότερο. Όταν είναι δυνατόν, τιμολογήστε το σανό ανά τόνο αντί για ανά δέμα, γιατί δεν είναι πάντα μήλα με μήλα», λέει ο Tucker.

Σχεδιάστε να σηκώσετε τα μανίκια σας για να εξοικονομήσετε χρήματα, λέει ο Tucker. Επενδύστε σε υποδομές και προετοιμαστείτε να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο. Η τροφοδοσία με σιτηρά είναι πιο εντατική και απαιτεί κάποια υποδομή, αλλά η εξοικονόμηση πιθανότατα θα αποδώσει.

Αυτή μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να επενδύσετε σε έναν κάδο χύδην για να αποφύγετε τη μεταφορά μεμονωμένων σάκων στη γούρνα. Επίσης, αγοράστε μια τροφοδοσία κέικ αντί να μεταφέρετε μεμονωμένους κάδους.

«Αυτές οι επενδύσεις κάνουν μια λειτουργία πιο αποτελεσματική – και σώζουν την πλάτη σας», λέει ο Bailey.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις