Υπό εξέταση διαφορετικοί τύποι ρύθμισης οφειλών προς Ταμεία

Εξι πακέτα ρυθμίσεων που θα προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό δόσεων το καθένα, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για τη ρύθμιση των οφειλών που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά το πρότυπο των ρυθμίσεων που περιγράφονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Αυτό προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα τα «κόκκινα» δάνεια και την εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για έξι κατηγορίες λύσεων και η ένταξη των ενδιαφερομένων σε μία αυτές θα γίνεται βάσει κριτηρίων, όπως το ύψος των οφειλών που έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας, η οικονομική δυνατότητα που έχει από την επαγγελματική του δραστηριότητα, η περιουσιακή του κατάσταση κ.ά.

Οι σχετικές λύσεις, που θα καθοριστούν σε υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να έχει εκδοθεί έως τα μέσα Ιουνίου, θα περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα των 120 δόσεων, δυνατότητα ωστόσο που δεν θα δίνεται για όλους ενιαία, αλλά θα βασίζεται στα κριτήρια που θα καθοριστούν.

Ο κ. Πετρόπουλος τάχθηκε κατά της οριζόντιας λύσης των 120 δόσεων, αφού «η οικονομική κατάσταση ενός ελεύθερου επαγγελματία μπορεί να του επιτρέπει να καταβάλει περισσότερα χρήματα ως δόση». «Οι 120 δόσεις είναι ισοπεδωτική πρακτική και σε πολλές περιπτώσεις η ρύθμιση μέχρι σήμερα μετατρέπονταν σε δανεισμό» υποστήριξε, ενώ διευκρίνισε ότι θα υπάρχει και η δυνατότητα της εφάπαξ καταβολής, με πλήρη αφαίρεση των προσαυξήσεων και των τόκων κατά το πρότυπο των λύσεων που δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις