Ακρίβεια: Τιμές φωτιά στη χονδρική - Μεγάλο το τελικό χαράτσι για καταναλωτές
κρίβεια: Τιμές φωτιά στη χονδρική - Μεγάλο το τελικό χαράτσι για καταναλωτές

 Σημαντικές αυξήσεις σε κρέατα, όπως το αρνί και το κατσίκι, αλλά και σε οπωροκηπευτικά, όπως τα φασολάκια και τις ντομάτες, καταγράφουν σε σχέση με πέρυσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).

Τα στοιχεία του ΟΚΑΑ αφορούν τιμές χονδρικής, δηλαδή αυτές τις οποίες πληρώνουν οι έμποροι, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις τιμές που θα μεταφερθούν στη συνέχεια στη λιανική αγορά.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, οι ανατιμήσεις, τόσο στα κρέατα όσο και στα νωπά οπωροκηπευτικά, παρότι επηρεάζονται από την εποχικότητα και σαφώς παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του έτους, σχετίζονται άμεσα με το γενικότερο κλίμα των ανατιμήσεων, λόγω της αύξησης των ζωοτροφών, του μεταφορικού κόστους και γενικά για τα οπωροκηπευτικά λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων και των αγροτικών εφοδίων.

 Πως διαμορφώνονται οι τιμές στα κρέατα

Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο του ΟΚΑΑ, για τα κρέατα, με ημερομηνία αναφοράς την 6η Σεπτεμβρίου 2021, η διακύμανση για τα εγχώρια αρνιά είναι από 8 έως 9,30 ευρώ το κιλό και με επικρατούσα τιμή τα 8,80 ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο το εύρος της τιμής τους κυμαινόταν από τα 6 έως 8 ευρώ το κιλό. Ακόμη καλύτερη ήταν η κατάσταση το 2019 με το εύρος και κινείται από τα 5,50 έως 7,50 ευρώ ανά κιλό.

Υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές και στα εισαγόμενα αρνιά Ρουμανίας, με το εύρος να κινείται από 7,40 έως 7,80 το κιλό, με την επικρατούσα τιμή να «κάθεται» στα 7,60 ευρώ το κιλό. Πέρυσι οι τιμές για τα αρνιά Ρουμανίας ήταν από 6 έως 6,60 ανά κιλό και το 2019 από 5,30 έως 5,80 το κιλό.

Ως προς τα κατσίκια, οι τιμές κυμαίνονται από τα 7 έως 7,50 ευρώ, με την επικρατούσα τιμή να βρίσκεται στα 7,20 ευρώ ανά κιλό. Την αντίστοιχη περίοδο του 2020 η χονδρική τιμή κυμαινόταν από 6 έως 7 ευρώ το κιλό.

Πως διαμορφώνονται οι τιμές στα οπωροκηπευτικά

Στα ύψη έχει εκτοξευτεί και η τιμή της τομάτας, με τη μέση επικρατούσα τιμή να ανέρχεται στο 1 ευρώ ανά κιλό, όταν πέρυσι ήταν 0,55 ευρώ. Έκρηξη τιμών και στα φασολάκια, με τα τσαουλιά να έχουν μέση τιμή -επαναλαμβάνουμε, χονδρική- τα 3 ευρώ το κιλό, όταν η περσινή αντίστοιχη ήταν 1,70 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη πάντως είναι η αύξηση στα φασολάκια μπαρμπούνια, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, έναντι τους ενός ευρώ πέρυσι την ίδια εποχή.

Με εξαίρεση τις πατάτες Κύπρου που έχουν ανατιμηθεί κατά 14 λεπτά (0,59 ευρώ φέτος έναντι 0,45 ευρώ ανά κιλό φέτος), αμετάβλητες είναι οι τιμές για τις άλλες πατάτες, με τη μέση τιμή χονδρικής να ανέρχεται σε 0,35 ευρώ.

Αυξητικά σε σχέση με πέρυσι κινούνται και οι τιμές των περισσοτέρων φρούτων που περιέχονται στο στατιστικό δελτίο του ΟΚΑΑ.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις