Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να μειώνονται

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (FAO) υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, λόγω των μειώσεων σε δημητριακά, φυτικά έλαια και το κρέας.

"Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, ο οποίος παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 120,6 μονάδες τον Οκτώβριο, από 121,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεσή του.

"Η μέτρηση του Οκτωβρίου ήταν η χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2021".

Το άρθρο επεσήμανε ότι, "ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 125,0 μονάδες, μειωμένος κατά 1,3 μονάδες από τον Σεπτέμβριο.

"Οι διεθνείς τιμές του σιταριού μειώθηκαν κατά 1,9% τον Οκτώβριο, αντανακλώντας γενικά υψηλότερες από τις αναμενόμενες νωρίτερα προμήθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εξαγωγέων", δήλωσε ο FAO.

"Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο FAO διατήρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος σε 2,819 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, αυξημένη κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος", αναφέρεται στο άρθρο.

Επίσης, την Παρασκευή, ο συγγραφέας του Dow Jones Yusuf Khan ανέφερε ότι: "Οι τιμές βρίσκονται τώρα περίπου 11% χαμηλότερα από το σημείο που βρίσκονταν πριν από ένα χρόνο, με την τάση πτώσης των τιμών των τροφίμων να συνεχίζεται, δήλωσε την Παρασκευή ο FAO.

"Συγκεκριμένα, ο FAO δήλωσε ότι οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν κατά 1% από τον Σεπτέμβριο, θέτοντας τις τιμές 18% χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Οι υψηλότερες εξαγωγές σιταριού από τις ΗΠΑ συνέβαλαν στη μείωση των τιμών, όπως και η χαμηλότερη ζήτηση για ρύζι, δήλωσε ο οργανισμός με έδρα τη Ρώμη".

Παρ' όλα αυτά, η Patricia Cohen ανέφερε στους New York Times της Παρασκευής ότι: "Οι φόβοι ότι οι επεκτεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε περιφερειακή σύγκρουση θολώνουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, απειλώντας να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να αναζωπυρώσουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων".

Στο άρθρο των Times επισημαίνεται ότι: "'Είναι η πρώτη φορά που είχαμε δύο ενεργειακά σοκ ταυτόχρονα', δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφερόμενος στις επιπτώσεις των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

"Αυτές οι αυξήσεις των τιμών όχι μόνο ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη των οικογενειών και των επιχειρήσεων, αλλά και ανεβάζουν το κόστος παραγωγής τροφίμων, αυξάνοντας τα υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, ιδίως σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις