Ισπανία: Ανεβάζει τον κατώτατο μισθό στα 1.134 ευρώ

H ισπανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα για νέα αύξηση του διεπαγγελματικού κατώτατου μισθού (SMI) στην Ισπανία για το 2024 κατά 5%, στα 1.134 ευρώ μηνιαίως, έναντι 1.080 ευρώ το 2023.

Με την τελευταία αυτή αύξηση του κατώτατου μισθού, η συνολική άνοδος αυτού από το έτος 2018 ανέρχεται σε 54%, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν  το 2024 5.573 ευρώ ετησίως περισσότερα από ότι το 2018.

Επισημαίνεται ότι στην Ισπανία καταβάλλονται 14 μηνιαίοι μισθοί, οι οποίοι φέτος θα εμφανιστούν αυξημένοι κατά 54 ευρώ το μήνα, ήτοι κατά 756 ευρώ σε ετήσια βάση, επηρεάζοντας θετικά το εισόδημα περίπου 2,5 εκατ. εργαζομένων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μετουσιωθεί σε βασιλικό διάταγμα, το οποίο θα τύχει έγκρισης από το υπουργικό συμβούλιο προτού εφαρμοστεί, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

‘Όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της η ισπανική Κυβέρνηση, η αύξηση του διεπαγγελματικού κατώτατου μισθού το 2024 εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της που επιδιώκει την άνοδο αυτού στο 60% του μέσου μισθού στην Ισπανία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε., αλλά και με σκοπό την εγγύηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών σε σύγκριση με το κόστος ζωής, ειδικά δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του επιπέδου τιμών.

Επισημαίνεται ότι η συμφωνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού έκλεισε χωρίς την έγκριση της μεγάλης εργοδοτικής ένωσης της Ισπανίας, CEOE, καθώς και των εργοδοτικών ενώσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που πρότειναν αύξηση 4,5% επιπροσθέτως εφαρμογής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της αύξησης επί των δημοσίων συμβάσεων προσλήψεων και πρόσθετων εισοδηματικών ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις