Συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών

Παραθέτουμε κατωτέρω τον κατ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2016/921 της 10ης Ιουνίου 2016 σχετικά με τη θέσπιση συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων  οπωροκηπευτικών, προς ενημέρωσή σας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) αποφάσισε χθες την παράταση ,των ισχυόντων μέχρι 30/6/2016 μέτρων , μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2017, της ευρωπαϊκής βοήθειας στους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο.

Ο Σύνδεσμός μας είχε ζητήσει την θεσμοθέτηση νέων μέτρων μετά την 1η Ιουλίου περίοδο που δεν θα υπήρχαν μέτρα παρέμβασης, πλην όμως τα ληφθέντα που αποτελούν το 30% των ποσοτήτων του προηγούμενου χρόνου είναι ανεπαρκή δεδομένου ότι ναι μεν έχουν ισχύ ενός έτους αλλά αυτή λήγει με την εξάντληση των ποσοτήτων σε κάθε κατηγορία.

Μεταξύ άλλων στα λαχανικά, καλύπτονται οι ντομάτες, καρότα, πιπεριές, το κουνουπίδι, το μπρόκολο & αγγούρια.

Όσο για τα φρούτα, θα καλύψει τους παραγωγούς μήλων, αχλαδιών , δαμάσκηνων, κόκκινων φρούτων (βατόμουρων, σμέουρων, κ.α), σταφυλιών, ακτινίδιων, πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών, ροδάκινων, νεκταρινιών και πρόσθετα νέα κεράσια και κάκι .

H Ε.Ε υπενθύμισε ότι η στήριξη για τον τομέα αυτό ξεκίνησε το 2014 ως απάντηση στη ρωσική απαγόρευση εισαγωγής φρούτων και λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την αρχή του εμπάργκο, Αύγουστο του 2014 έχουν επωφεληθεί από τα μέτρα αυτά πάνω από 1.130.000 τόνοι φρούτων και λαχανικών, με βοήθεια περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ.

Τα  μέτρα αποσκοπούν στην απλούστευση των πιέσεων της αγοράς για τις κύριες ομάδες των φρούτων και λαχανικών που είχαν προηγουμένως εξαχθεί προς τη Ρωσία, και συνίστανται σε:

- Αποσύρσεις προϊόντων που προορίζονται για δωρεάν διανομή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και για «άλλους σκοπούς» (όπως οι ζωοτροφές, κομποστοποίηση, απόσταξη)

- Όπως και η «μη συγκομιδή» και μέτρα "πράσινης συγκομιδής".

Σημειώνεται ότι παρά το ρωσικό εμπάργκο η αξία των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών της Ε.Ε σε τρίτες χώρες αυξήθηκε κατά 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος υπήρξε άνισος ανάλογα με προϊόντα και χώρες.

«Η επέκταση των μέτρων προστασίας στα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια σαφής επίδειξη αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τους ευρωπαίους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών, που πλήττονται ιδιαίτερα από την ρωσική απαγόρευση», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Phil Hogan.

 Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

[email protected]

Ο Πρόεδρος

Γ Φραγκίστας

Συνημμένα 1

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις