Οι αυστραλιανές εξαγωγές κρέατος κατσικιών αυξήθηκαν προς τις ΗΠΑ

Η αυξανόμενη ζήτηση για το κρέας αιγοειδών στις Η.Π.Α. από εθνοτικές μειονοτικές ομάδες και τρόφιμα έχει κάνει ένα απίθανο σούπερ σταρ εξαγωγής για τους Αυστραλούς αγρότες, με τις εξαγωγές να σημειώνουν ρεκόρ.

Η αξία των αποστολών κρέατος αιγών από την Αυστραλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, σημείωσε άνοδο 38% στα 277 εκατομμύρια δολάρια (218 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, με τις ΗΠΑ να είναι ο μεγαλύτερος πελάτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Meat & Livestock Australia. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό έχουν τετραπλασιαστεί σε μια δεκαετία.

Εξαγωγές Αυστραλιανών Αγορών

Τα κατσίκια δεν ήταν πάντα καλά νέα για τους Αυστραλούς αγρότες. Με ελάχιστη εγχώρια ζήτηση για το κρέας τους, για χρόνια τα αιγοειδή πυροδοτήθηκαν ή δηλητηριάστηκαν ως παράσιτα, καθώς ανταγωνίζονταν τα περισσότερο ευνοούμενα πρόβατα. Η κατάστασή τους επιδεινώθηκε μετά τη δεκαετία του '70, όταν εξαπλώθηκε μια έκρηξη κατσικίσιας μαλλιού και πολλές κατσίκες διέφυγαν να περιπλανηθούν και να πολλαπλασιαστούν στο αραιοκατοικημένο Outback της Αυστραλίας.
Λιγότεροι περιορισμοί

Αυτό άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες καθώς προέκυψε η ζήτηση από μουσουλμάνους και ισπανόφωνους στις Η.Π.Α. Το κρέας κατσίκας ευνοείται από πολλές μειονότητες, επειδή έχει λίγους, αν όχι, θρησκευτικούς περιορισμούς. Με τα αυξανόμενα εισοδήματα σε αυτούς τους πληθυσμούς και οι Αμερικανοί να γίνονται όλο και πιο τολμηροί στις διατροφικές τους συνήθειες, αυτό έστρεψε την κατανάλωση και η παραγωγή στις ΗΠΑ δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση.

"Υπάρχει υψηλότερος πληθυσμός μουσουλμάνων και ισπανών στην Αμερική και είναι οι κύριοι πελάτες" κρέατος αιγών, δήλωσε η Julie Petty, η οποία διαχειρίζεται τις πληροφορίες για τα αιγοπρόβατα στην Meat & Livestock Australia, μια εμπορική ομάδα που εδρεύει στο Σύδνεϋ. "Τα σχόλια που έχουμε συγκεντρώσει από μερικούς από τους κορυφαίους σεφ και πελάτες στις Η.Π.Α. είναι ότι το αυστραλιανό προϊόν είναι καλύτερο και το προτιμούν".

Κυριαρχία Αυστραλίας

Οι ΗΠΑ έχουν ένα πολύ μικρό κοπάδι κατσίκας, σύμφωνα με την Petty, και η Αυστραλία εξάγει τα περισσότερα από τα κατσίκια της, επειδή το κρέας δεν καταναλώνεται ευρέως σε τοπικό επίπεδο. Οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 90% της παραγωγής πέρυσι, από 88% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της MLA. Η Αυστραλία κυριαρχεί στην αμερικανική αγορά εισαγωγής, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 99% των πωλήσεων εκεί πέρυσι.

"Το κρέας αιγοειδών έχει από καιρό απολαύσει σε πολλούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των πληθυσμών της Μεσογείου, εν μέρει λόγω της ποικίλης διατροφής των αιγών που δίνει το κρέας τους τη μοναδική γεύση τους", δήλωσε ο Libby Travers, συγγραφέας τροφίμων με έδρα το Σύδνεϋ. "Στη Βόρειο Αμερική, είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη δημοτικότητα του κρέατος που είναι εντελώς χορτοφάγος και" ελεύθερης βοσκής "και ικανοποιεί τις ηθικές επιλογές πολλών ανθρώπων."

Τιμές 

Οι τιμές των αυγών στην Αυστραλία αυξήθηκαν πέρυσι σε πάνω από 6 δολάρια ανά χιλιόγραμμο, περισσότερες από τρεις φορές υψηλότερες από ό, τι το 2014. Οι τιμές διορθώθηκαν σε περίπου 5,60 δολάρια και μπορεί να σταθεροποιηθούν σε αυτό το επίπεδο, δήλωσε ο Petty. Οι υψηλότερες τιμές, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος συντήρησης, ωθούν τους αγρότες της Αυστραλίας να προσθέσουν αιγοειδή στα κοπάδια τους.

"Καθώς η τιμή έχει αυξηθεί, έχουμε όλο και περισσότερες έρευνες που προέρχονται από παραγωγούς που μπορούν να δουν τα σημάδια χρήματος που αναβοσβήνουν", είπε από το τηλέφωνο. Ενώ οι αίγες δεν απαιτούν την ίδια συντήρηση με τα πρόβατα, καθώς δεν χρειάζονται ψεκασμό ή άλλες επεξεργασίες, οι αγρότες πρέπει να κάνουν φράχτες υψηλότερους καθώς είναι εξαιρετικά ευκίνητοι και θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν, είπε.

Οι αριθμοί σφαγής αιγών αυξήθηκαν περίπου 7 τοις εκατό πέρυσι σε 2,07 εκατομμύρια, και οι εξαγωγές κέρδισαν 6 τοις εκατό σε 28,4 εκατομμύρια τόνους. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν οι αγρότες δεν υπερσυλλέξουν, σύμφωνα με τον Petty.

Την εβδομάδα έως τις 23 Φεβρουαρίου, 40.428 αίγες σφαγιάστηκαν στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, 12% υψηλότερες από μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της MLA που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις