Οι εξαγωγές ισπανικής επιτραπέζιας ελιάς στις ΗΠΑ πέφτουν κι άλλο
εξαγωγές ισπανικής επιτραπέζιας ελιάς στις ΗΠΑ

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η Ισπανία έστειλε 32.000 τόνους επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ, από 45.400 τόνους τους πρώτους έξι μήνες του 2019.

Ο Antonio Mora, γενικός γραμματέας της Asemesa, κατηγόρησε δύο σύνολα δασμών των ΗΠΑ για την απότομη πτώση των εξαγωγών.

Οι εισαγωγές πράσινης ελιάς από την Ισπανία αντιμετωπίζουν επί του παρόντος δασμό 25% ως μέρος ενός πακέτου αντιμέτρων που παρέχονται στις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για παράνομες επιδοτήσεις που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Airbus.

Ξεχωριστά, οι εισαγωγές μαύρης ελιάς από την Ισπανία αντιμετωπίζουν συνδυασμένο δασμό 35%, αφού ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ κατηγόρησαν τους Ισπανούς παραγωγούς ελιάς για παραβίαση των νόμων κατά των επιδοτήσεων και αντιντάμπινγκ.

Ορισμένοι από αυτούς τους δασμούς πιθανότατα θα μειωθούν αφού η Ισπανία έπεισε το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν επιδοτούσε παράνομα τους αγρότες της. Το Υπουργείο Εμπορίου έκανε έφεση.

Εν τω μεταξύ, ο Mora υποστηρίζει ότι δεδομένου ότι οι δασμοί για τις μαύρες ελιές αφορούν την Ισπανία και οι δασμοί για τις πράσινες ελιές αφορούν την Ισπανία και τη Γαλλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς έχει τεθεί άνισα σε σχέση με άλλες ΕΕ. ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Ο Mora πρόσθεσε ότι η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς είναι τουλάχιστον τρεις φορές ακριβότερη στην Ισπανία από ό, τι στην Πορτογαλία ή την Ελλάδα. Είπε ότι στην Πορτογαλία το κόστος παραγωγής είναι 10 σεντ ανά χιλιόγραμμο, ενώ στην Ισπανία κυμαίνεται από 30 σεντ έως 90, ανάλογα με το αν η συγκομιδή γίνεται με το χέρι ή μηχανοποιηθεί.

Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, που εξακολουθούν να αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο της διεθνούς αγοράς επιτραπέζιων ελιών, οι εξαγωγές σε κάθε άλλη περιοχή του κόσμου εκτός από τα κράτη του Κόλπου μειώθηκαν επίσης.

Ωστόσο, ο Mora το απέδωσε στην εξαιρετικά κακή συγκομιδή επιτραπέζιας ελιάς που βίωσαν οι Ισπανοί αγρότες κατά το έτος καλλιέργειας 2019/20 και στις γενικά καλές συγκομιδές που βίωσαν πολλοί ανταγωνιστές της χώρας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις