Ανεβαίνει η τιμή των σιτηρών

Κακά τα μαντάτα από την αγορά των σιτηρών καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τιμή συγκριτικά με πέρυσι έχει ξεφύγει κατά 40%-50 κι ειδικότερα στο σκληρό σιτάρι, το οποίο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού καθώς και στα ζυμαρικά.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, η τιμή του χρηματιστηριακού προϊόντος διαμορφώνεται σήμερα στα 37 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι την ίδια ημερομηνία δεν ξεπερνούσε τα 23 λεπτά το κιλό. Η αύξηση αυτή, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς οφείλεται στην κακή παγκόσμια παραγωγή κυρίως από τον Καναδά, ενώ στις παραγωγικές χώρες συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. 

 
Σε παρόμοια επίπεδα με τα περυσινά είναι από την άλλη η τιμή του μαλακού σιταριού, που σήμερα φθάνει τα 15 λεπτά το κιλό. Και για το οποίο ξεχωρίζουν ως προς το ύψος της παραγωγής τους η Ρωσία, η Ουκρανία και η Γαλλία.
 
Πηγές αναφερόμενες στην περίπτωση του ψωμιού τόνισαν ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια απορρόφησης επιπλέον κόστους και θεωρούν πιθανές κάποιες μικρές ανατιμήσεις στο προϊόν στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο αξίζει να επισημανθεί ότι λόγω και του οξύ ανταγωνισμού από τα σούπερ μάρκετ, που έχουν εντάξει πιο εντατικά και οργανωμένα το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα στην γκάμα τους τιμή του ψωμιού τα τελευταία χρόνια έχει παραμένει σταθερή, παρά τις αυξήσεις της πρώτης ύλης. 
 
Καμία αύξηση στην τιμή δεν έχει παρατηρηθεί και στα ζυμαρικά, στα οποία μάλιστα όπως μας ανέφερε επιχειρηματίας του χώρου την τελευταία τριετία υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 14% μέσα και από τον πόλεμο τιμών που γίνεται στο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η σταθερή τιμή σε συνδυασμό με την κρίση έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης με την άνοδο κατ'όγκο να διαμορφώνεται στο +3,4%. Σημειώνεται ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα διαμορφώνεται περίπου στα 8 κιλά με πρώτη την Ιταλία, όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 22 κιλά περίπου.

Πηγή:reporter.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις