Καταργείται ο Φόρος Πολυτελείας στα αυτοκίνητα

Η τρόικα εκτιμά πως αν μειωθούν τα τεκμήρια θα χάσει πολλά χρήματα το κράτος, όπως επίσης και από τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Μετά την τακτοποίηση των ιδιοκτητών εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ, αλλά και την προσωρινή εφαρμογή του μέτρου της καταβολής μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας στους κατόχους οχημάτων που τα έχουν θέσει σε φορολογική ακινησία, σειρά έχει τώρα η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας, ενώ το θέμα μείωσης των τεκμηρίων και κατ' επέκταση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης μάλλον θα μείνει εκτός ατζέντας...

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησία» η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας αναμένεται να είναι η επόμενη τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή σε νομοσχέδιο, ενώ για τα υπόλοιπα φαίνεται πως δεν συμφωνεί η τρόικα, καθώς εκτιμά πως θα χαθούν πολύτιμα έσοδα από το Δημόσιο. Ωστόσο στελέχη του κλάδου «πιέζουν» προς πάσα κατεύθυνση ώστε να μειωθούν τα υπέρογκα Τεκμήρια Διαβίωσης και κατ' επέκταση ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης, αλλά φαίνεται πως μέχρι στιγμής το θέμα παραμένει στον «αέρα».

Φόρος Πολυτελείας

ΙΧ: Προς κατάργηση ο Φόρος Πολυτελείας


Ο Φόρος Πολυτελείας επιβάλλεται κατά τον εκτελωνισμό καινούριων ή εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ με αξία υψηλότερη των 20.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φόρος αποτέλεσε και την αφορμή ώστε κάποιες εισαγωγικές να αλλάξουν εν μία νυκτί τις εργοστασιακές αξίες των μοντέλων τους, με αποτέλεσμα να μην καταβάλουν τον συγκεκριμένο φόρο αυξάνοντας ανάλογα την κερδοφορία τους. Αντίθετα, κάποιες άλλες εισαγωγικές που τα εργοστάσια δεν τους επέτρεπαν να εμφανίζουν μειωμένα τιμολόγια στο τελωνείο για να ανταγωνιστούν τις εταιρείες που πραγματοποιούσαν υποτιμολογήσεις αναγκάζονταν σε ελαχιστοποίηση του κέρδους τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που το κέρδος μηδενίζονταν, απλά δεν σημείωσαν πωλήσεις.

Με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται εδώ και μήνες το ΣΔΟΕ και σύμφωνα με πληροφορίες μετά το Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρόστιμα στις εισαγωγικές που έκαναν υποτιμολογήσεις και έχουν ελεγχθεί για τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο επειδή η φοροδιαφυγή των συγκεκριμένων εισαγωγικών εταιρειών είναι πολύ μεγάλη, οι έρευνες αναμένεται να επεκταθούν σε βάθος δεκαετίας... Οι υπόλοιπες εισαγωγικές που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να κάνουν υποτιμολογήσεις περιμένουν με ανυπομονησία να ακούσουν τουλάχιστον τα πρόστιμα που θα επιβληθούν και να μπει ένα τέλος σε αυτές τις μεθόδους που οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και όχι σε κανόνες μια υγιούς αγοράς.

Πηγή Ημερησία

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις