Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

Με μειωμένους για την εποχή ρυθμούς συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μανταρινιών και ακτινιδίων, με υψηλές τιμές αλλά με ανεπαρκή τροφοδότηση του εξαγωγικού εμπορίου με πρώτη ύλη πορτοκαλιών & μανταρινιών.

Συνεχίζεται η συγκομιδή της ποικ Lanelate πορτοκαλιών και των μανταρινιών Ortanique πλην όμως την φετινή εμπορική περίοδο παρουσιάστηκε μια πρωιμηση ενός μηνός και οι διαμορφωθείσες υψηλές τιμές δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν από τις παραδοσιακές μας Βαλκανικές αγορές με συνέπεια μηδαμινές αποστολές προς αυτές . 

Οι προοπτικές για τα μανταρίνια είναι ότι θα καταγράψουν ρεκόρ 5ετίας. 

Επίσης συνεχίστηκαν οι εξαγωγές μήλων με τις εξαγωγές τους προς Αίγυπτο στο ύψος των 15.964 τόνων έναντι 28216 τόνων την αντίστοιχη περσυνή περίοδο ,και αγγουριών αλλά και φράουλών 1.179 τόνων και τοματών 8.446 τόνων.

Οι διαμορφούμενες τιμές είναι σταθερές .  

ΔΗΛΩΣΗ

Απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας σε όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για την υποβολή, έστω και αργά,  αιτήματος PRA - φακέλλου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κίνας προς σύναψη διμερούς φυτουγειονομικού πρωτοκόλλου για μανταρίνια, μήλα, φράουλες, βερίκοκκα, ροδάκινα και νεκταρίνια, αιτήματός μας που εκκρεμούσε από τριετίας(των τελευταίων για αεροπορική αποστολή ).

Ευελπιστούμε ότι οι διπλωματικές μας υπηρεσίες θα επιληφθούν άμεσα και θα ενδιαφερθούν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ουτως ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή συμφωνίας - πρωτόκολλο κατά την επίσκεψη του .Υφυπουργού Α.Α.& Τ κ.Β.Κόκκαλη στην Κίνα για τα εννέα προϊόντα που βρίσκονται υπό την έγκριση των Κινεζικών Αρχών ως συνέβη με την Ισπανία που το 2015 & 2016 υπέγραψε για 7 προϊόντα και ήδη στο ενδεκάμηνο του 2018 έχει εξαγάγει φρούτα & λαχανικά αξίας 21,6 εκ ευρώ .

Γ .Πολυχρονάκης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις