Χαλκιδική: Προβληματισμός στους παραγωγούς για την πτώση στην τιμή της ελιάς
Αγωνία για την πτώση στην τιμή της ελιάς

Προβληματισμό εκφράζουν οι παραγωγοί ελιάς στη Χαλκιδικής, καθώς τη φετινή σεζόν καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη μείωση της τιμής του προϊόντος. Συγκεκριμένα, φέτος από το 1,5 ευρώ των προηγούμενων δύο ετών έπεσε στο 1 ευρώ κι αυτό ισχύει μόνο για τις ελιές μαμούθ. Αυτήν την τιμή δίνουν οι μεταποιητές, ενώ στις μικρότερου μεγέθους ελιές η τιμή πέφτει στα 0,85 ευρώ. Προς το παρόν, επειδή η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη υπάρχουν ελπίδες μήπως σωθεί η χρονιά με μια τιμή γύρω στα 1,2 ευρώ.

Με την τιμή στο 1 ευρώ οι παραγωγοί καλύπτουν μόνο το κόστος, κάτι που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης και προβληματική θα είναι και η επόμενη καλλιεργητική περίοδος.

Σύμφωνα με την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος αγροτικής οικονομίας στη Χαλκιδική, Κατερίνα Ζωγράφου, «για τις ελιές μαμούθ οι μεταποιητές σήμερα δίνουν ένα ευρώ, όταν πέρσι και πρόπερσι έδιναν 1,5. Η ελιά της Χαλκιδικής είναι προϊόν εξαγώγιμο σε ποσοστό 95%. Η διαμόρφωση της τιμής οφείλεται συνεπώς κυρίως στις διακυμάνσεις και τη ζήτηση διεθνώς, αλλά και στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, που επηρεάζει. Το 1 ευρώ είναι στα όρια του κόστους παραγωγής, που φέτος με όσα συνέβησαν ήταν αυξημένο. Κάθε μετακλητός εργάτης γης κοστίζει 100 ευρώ. Σε αυτά προσθέστε το υποχρεωτικό τεστ, που στις περισσότερες περιπτώσεις πλήρωσαν οι παραγωγοί κι όχι οι αλλοδαποί εργάτες, κυρίως Αλβανοί, το επιπρόσθετο κόστος για ποτίσματα, αφού είχαμε τους τελευταίους μήνες ξηρασία, την ακαρπία και το χαλάζι... Ελπίζουν οι παραγωγοί μας σε μια τιμή 1,2 ευρώ, όμως μέχρι σήμερα κανένας μεταποιητής δεν την έχει δώσει».

Επιπλέον, αυτήν την περίοδο αρχίζει να βγαίνει κι άλλο ένα εκλεκτό και σχετικό προϊόν της Χαλκιδικής, το αγουρέλαιο. Μικρή παραγωγή, αλλά εξαιρετικά δυναμική, καθώς πρόκειται για ανώτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Οι μικρές ομάδες παραγωγών που το χειρίζονται στη Χαλκιδική είναι υποδειγματικές, όπως οι βιοκαλλιεργητές της Ολύνθου, όμως κι εκεί υπάρχει η αγωνία για τη φετινή τιμή. Τιμή που θα διαμορφωθεί στο επόμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις