Σε χαμηλό τριών μηνών υποχωρεί η τιμή των σιτηρών

Κάτω από 7,9 δολάρια ανά μπούσελ υποχώρησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο, φτάνοντας έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, καθώς οι προσδοκίες για ισχυρές προμήθειες συνέχισαν να πιέζουν τους δείκτες αναφοράς σίτου.

Μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας στον εφοδιασμό, η Ρωσία συμφώνησε να παρατείνει τη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που εγγυάται έναν εμπορικό διάδρομο για πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα για άλλους τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με τις αρχές της Ουκρανίας, η χώρα μπόρεσε να εξάγει περισσότερους από 11 εκατομμύρια τόνους σιτηρών με πλοία από την έναρξη της συμφωνίας την 1η Αυγούστου, μειώνοντας σημαντικά τις ανησυχίες για την έλλειψη κατά την επόμενη περίοδο εμπορίας.

Με τη σειρά τους, οι εκτεταμένες προμήθειες από τη Μαύρη Θάλασσα πρόκειται να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αποθέματα για το 2022-23.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία από την έκθεση WASDE του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αύξησαν τις προβλέψεις για την παγκόσμια προσφορά και τα τελικά αποθέματα για την επόμενη περίοδο εμπορίας, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για πτώση, καθώς η υψηλότερη παραγωγή στην Αυστραλία και το Καζακστάν αντιστάθμισε πιθανές μειώσεις στην Αργεντινή και την ΕΕ.

 

Τελος, στο Euronext με έδρα το Παρίσι η τιμή των σιτηρών υποχώρησε κατά 1,9% στα 327,25 ευρώ ανά τόνο. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις