Το 27% των σιτηρών στο Κάνσας δε θα συγκομιστεί λόγω ξηρασίας

Το Κάνσας είναι η πολιτεία με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιταριού στις ΗΠΑ και μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση. Πολλά χωράφια με σιτάρι δεν έχουν φυτρώσει σωστά, έχουν μικρά στάχια με λίγους κόκκους.

Για το λόγο αυτό ένας μεγάλος αριθμός αγροτών του Κάνσας πιστεύει ότι τα χωράφια δεν αξίζουν τη συγκομιδή. Μάλιστα, έχουν να βάλουν βοοειδή στις καλλιέργειες για να βοσκήσουν.

Στις αρχές Μαΐου το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεπε ότι το ποσοστό της έκτασης που δεν θα συγκομιζόταν στο Κάνσας θα μπορούσε να είναι 19%. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις το ποσό αυτό αναμένεται να είναι αυξημένο, καθώς το 26,7% εκτάσεων δεν θα συγκομιστεί. Ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια, όταν το 2022 έφτασε το 10% και το 4% το 2021.

Φέτος 3,28 εκατομμύρια εκτάρια σιταριού έχουν φυτευτεί στο Κάνσας με τις αποδόσεις να εκτιμώνται περίπου 2.000 κιλά το εκτάριο (200 κιλά/στρέμμα). Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα συγκομιστούν 2,4 εκατομμύρια εκτάρια από το σύνολο των φυτεμένων, συνολική παραγωγή εκτιμάται σε 4.3Mt με 4.8 MT.

Σε Εθνικό επίπεδο το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτίμησε ότι το 33% των εκτάσεων δεν θα συγκομιζόταν, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις