Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) ανακοίνωσε πρόσφατα την επικαιροποίηση του ορισμού του ισχυρισμού «υγιεινός» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επισήμανση των τροφίμων.
Από τις 28 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, χάρη σε αυτή την επικαιροποίηση, τα φυτικά έλαια με περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μικρότερη από 20% μπορούν εθελοντικά να περιλαμβάνουν αυτή τη δήλωση στην επισήμανσή τους, και το ελαιόλαδο είναι επομένως ένα από τα τρόφιμα που πληρούν τις απαιτήσεις για τη χρήση αυτής της δήλωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον FDA, «υπάρχει μια αυξανόμενη κρίση χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή και μπορούν να προληφθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία απαιτεί άμεση δράση».
Προσθέτει ότι «ο επικαιροποιημένος υγιεινός ισχυρισμός σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των διατροφικών προτεραιοτήτων του FDA, οι οποίες αποτελούν μέρος μιας συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Ο κανόνας αυτός θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε πληρέστερες, ακριβέστερες και επικαιροποιημένες διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων.
Ο ισχυρισμός «υγιεινός» έχει επικαιροποιηθεί για να βοηθήσει τους καταναλωτές να βρουν τρόφιμα που ενθαρρύνουν ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο και μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο υγιεινών τροφίμων.
Οι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιούν τον ισχυρισμό «υγιεινή διατροφή» σε μια συσκευασία τροφίμων σε εθελοντική βάση, εάν το προϊόν πληροί τον επικαιροποιημένο ορισμό.
Απαιτήσεις
Για να χαρακτηριστούν ως υγιεινά σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο ορισμό, τα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν συγκεκριμένη ποσότητα ενός τροφίμου από τουλάχιστον μία από τις ομάδες ή υποομάδες τροφίμων που περιγράφονται στις διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς, όπως φρούτα, λαχανικά, πρωτεϊνούχα τρόφιμα, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά.
Τα τρόφιμα που πληρούν τις προϋποθέσεις για τον ισχυρισμό «υγιεινά» πρέπει τώρα επίσης να πληρούν ορισμένα όρια για τα κορεσμένα λιπαρά, το νάτριο και τα πρόσθετα σάκχαρα.
Με αυτές τις αλλαγές, περισσότερα τρόφιμα που αποτελούν βασικά συστατικά ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου θα πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για τον ισχυρισμό «υγιεινό», γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει τους καταναλωτές να τα εντοπίζουν όταν ψωνίζουν.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις