Γιατί πρέπει να καταναλώνετε συχνά ψάρια

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνουμε συστηματικά ψάρια, καθώς αποτελούν την καλύτερη πηγή υγιεινών πολυακόρεστων λιπαρών.

Υπάρχουν δύο τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (εικοσαπεντανοϊκό και εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ) που δεν παράγονται από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο, γι' αυτό πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν και σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί, όμως μόνο ένα μέρος αυτών των καλών λιπαρών (άλφα λινελαϊκό οξύ) μετατρέπεται στα παραπάνω χρήσιμα οξέα.

Οι λόγοι που πρέπει να τρώτε τακτικά ψάρια:

Προστατεύουν τα μάτια: Μελέτες έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα σχετίζεται άμεσα με τον μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία οδηγεί σε εκτεταμένες βλάβες του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και αποτελεί τη βασική αιτία απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους.

Προστατεύουν την καρδιά: Οι καρδιοπάθειες αποτελούν κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Επισκόπηση μελετών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 1-2 φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 36%.

Προστατεύουν τον εγκέφαλο: Μελέτη έδειξε ότι το ιδανικό γεύμα πριν από μια σημαντική παρουσίαση ή εξέταση είναι το ψάρι. Οι ερευνητές χορήγησαν συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ομάδα ανδρών και γυναικών ηλικίας 18-25 ετών. Τα αποτελέσματα της εξάμηνης παρακολούθησης έδειξαν ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων στον τομέα της λειτουργικής μνήμης είχαν ανοδική πορεία όσο συνεχιζόταν η χορήγηση του συμπληρώματος.

Προστατεύουν τις αρθρώσεις: Αρκεί μία μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για να μειωθεί κατά 50% ο κίνδυνος ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις γυναίκες. Πρόκειται για μία από τις συνηθέστερες μορφές αρθρίτιδας που χαρακτηρίζεται από χρόνιο οίδημα, φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις.

Προστατεύουν την επιδερμίδα: Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ ρυθμίζει την έκκριση λιπαρών ουσιών που ενυδατώνουν την επιδερμίδα. Μελέτες έδειξαν επίσης ότι τα λιπαρά ψάρια προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, διατηρείται το κολλαγόνο του δέρματος και προλαμβάνεται η χαλάρωση και η εμφάνιση ρυτίδων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις