Νέοι κανόνες για παιδικές τροφές και τρόφιμα ειδικής δίαιτας

 Οι κανόνες για τη σήμανση και το περιεχόμενο του βρεφικού γάλακτος και των τροφίμων που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς θα οριστούν με σαφήνεια ούτως ώστε οι καταναλωτές να προστατεύονται και να μπορούν να ξεχωρίσουν πιο εύκολα τα τρόφιμα που προορίζονται για κανονική κατανάλωση από αυτά που αφορούν ειδικές κατηγορίες καταναλωτών σύμφωνα με το νέο κανονισμό που ενέκρινε το ΕΚ την Τρίτη.

Οι νέοι κανόνες, στους οποίους έχει ήδη συμφωνήσει το Συμβούλιο, καλύπτουν επίσης ορισμένες τροφές που αφορούν δίαιτες χαμηλής θερμιδικής αξίας.

"Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι ασθενείς δεν είναι απλοί καταναλωτές όπως οι υπόλοιποι και αποτελεί καθήκον μας ως νομοθέτες να υιοθετήσουμε αυστηρότερους κανόνες που θα διέπουν, για παράδειγμα, τη σύσταση και τη σήμανση των τροφίμων που προορίζονται για αυτές τις ευπαθείς ομάδες" δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ Frédérique Ries (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), προσθέτοντας ότι "από την άλλη πλευρά είναι εξίσου σημαντικό να βάλουμε μια τάξη στη ζούγκλα της αγοράς τροφίμων, καταργώντας την εκτεταμένη και αδικαιολόγητη χρήση από τα εργαλεία μάρκετινγκ της έννοιας διαιτητικά τρόφιμα".

Η νέα νομοθεσία απλοποιεί και ξεκαθαρίζει τους κανόνες για τη σήμανση και τη σύνθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη και των παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας, των μεταποιημένων τροφίμων με βάση τα δημητριακά, των τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και των υποκατάστατων του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Επίσης περιλαμβάνει μία αποκλειστική λίστα ουσιών όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία μπορούν να προστεθούν σε αυτά τα τρόφιμα.

Βρεφικό γάλα

Σε ό,τι αφορά το βρεφικό γάλα, ο νέος κανονισμός ξεκαθαρίζει ότι η σήμανση, η παρουσίαση και η διαφήμισή του καθώς και η σήμανση του γάλακτος δεύτερης βρεφικής ηλικίας "δεν πρέπει να περιλαμβάνει εικόνες νεογνών ή άλλες εικόνες και κείμενο που ενδεχομένως εξιδανικεύουν τη χρήση ενός τέτοιου γάλακτος" ούτως ώστε "να μην αποθαρρύνεται ο θηλασμός".

Ωστόσο, θα επιτρέπονται γραφικές αναπαραστάσεις για εύκολη αναγνώριση των παρασκευασμάτων για βρέφη και των παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας και για την απεικόνιση μεθόδων παρασκευής.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσο τα "γάλατα ανάπτυξης" που απευθύνονται σε μικρά παιδιά παρουσιάζουν πράγματι διατροφικά οφέλη σε σύγκριση με το σύνηθες διαιτολόγιο παιδιού κατά την περίοδο απογαλακτισμού του και θα κρίνει επίσης την τυχόν αναγκαιότητα της θέσπισης νέων νομοθετικών διατάξεων για τα τρόφιμα που προορίζονται για αθλητές.

Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων

Το νομοθετικό κείμενο ζητά από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων σε αυτά τα προϊόντα θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Επόμενα βήματα

Ορισμένες διατάξεις του νέου κανονισμού (άρθρα 11, 16, 18 και 19) θα τεθούν σε εφαρμογή με την παρέλευση είκοσι ημερών από τη δημοσίευση του κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις