Η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοια
Η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοι

Μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο και ψάρια – η λεγόμενη μεσογειακή διατροφή – μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς και τη συρρίκνωση, που τελικά οδηγούν σε άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές στη Γερμανία εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και των πλακών αμυλοειδούς, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αλτσχάιμερ, αλλά βρίσκονται επίσης στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων χωρίς άνοια. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology τον Μάιο.

“Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν το σύνολο των στοιχείων που συνδέουν τις διατροφικές συνήθειες με την υγεία του εγκεφάλου και τις γνωστικές επιδόσεις στους ηλικιωμένους”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Tommaso Ballarini, μεταδιδακτορικός ερευνητής από το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Νόσων στη Βόννη.

«Η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τον νευροεκφυλισμό και επομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας», ανέφερε.
“Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων και για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών”, δήλωσε ο Ballarini, καθώς αυτή η μελέτη δεν μπορούσε να αποδείξει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερα από 500 άτομα, εκ των οποίων περισσότεροι από 300 είχαν υψηλό κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν τις διατροφικές τους συνήθεις και υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες γνωστικών λειτουργικών και μνήμης. Επίσης, υποβλήθηκαν σε scan εγκεφάλου και περισσότεροι από 200 έδωσαν δείγματα νωτιαίου υγρού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε σημείο χαμηλότερο στην κλίμακα της μεσογειακής διατροφής συνδέθηκε με σχεδόν ένα χρόνο περισσότερο της γήρανσης του εγκεφάλου στο τμήμα του εγκεφάλου να συνδέεται στενά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα άτομα που δεν ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή είχαν υψηλότερα επίπεδα δεικτών αμυλοειδούς, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επίσης, τα άτομα που δεν ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα σημείωσαν χαμηλότερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης.

«Συνολικά, η αυστηρότερη τήρηση μιας μεσογειακής δίαιτας συσχετίστηκε με έναν σταθερό όγκο του εγκεφάλου χωρίς συρρίκνωση, σε περιοχές ευάλωτες στη νόσο του Αλτσχάιμερ, λιγότερα μη φυσιολογικά αμυλοειδή και καλύτερη απόδοση σε τεστ μνήμης”, δήλωσε ο Μπαλαρίνι.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι άνθρωποι ανέφεραν μόνοι τους τη διατροφή τους, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφάλματα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Συνεχίζουμε να βλέπουμε τη βιβλιογραφία να περιστρέφεται γύρω από τη διατροφή και τη διατροφή και τι μπορεί να σημαίνει στη μεταγενέστερη ζωή», δήλωσε η Heather Snyder, αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών σχέσεων στην Ένωση Αλτσχάιμερ.

Η διατροφή, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος παράγοντας τρόπου ζωής που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είπε.

“Νομίζω ότι συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα και αποδεικνύεται ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής είναι πιθανώς ευεργετικές για τη μείωση της γνωστικής ς”, δήλωσε ο Snyder.

Άλλα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση , είναι επίσης σημαντικά, είπε. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς η διατροφή και η άσκηση μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

“Νομίζω ότι το κλειδί είναι να καταλάβουμε πραγματικά ποιοι παράγοντες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, γιατί είναι απίθανο να είναι ένα πράγμα”, ανέφερε ο Snyder. “Είναι πιο πιθανό να είναι ένας συνδυασμός και η συνέργεια αυτών των συμπεριφορών που είναι πιο ευεργετική.”

Ο Snyder σημείωσε ότι αυτοί οι ίδιοι παράγοντες του τρόπου ζωής συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων καρκίνων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις