Αυτές είναι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα

Σε ισχύ τέθηκαν δυο νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος οι οποίοι επιτρέπουν τη χρήση εντόμων σε τρόφιμα. Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός κανονισμός 2023/5 επιτρέπει τη χρήση μερικώς απολιπασμένης σκόνης από τον γρύλο και ο κανονισμός 2023/58 της Ε.Ε. επιτρέπει προνύμφες του σκαθαριού της μούχλας των δημητριακών σε κατεψυγμένη, παστεριωμένη, αποξηραμένη και κονιοποιημένη μορφή.

Τα έντομα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων εδώ και αρκετό καιρό – το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ίσως η χρωστική ουσία Ε120, η "κόκκινη καρμίνη".

Η φυσική βαφή εξάγεται από τα γονιμοποιημένα και αποξηραμένα θηλυκά του εντόμου scarlet scale. Το E120 μπορεί να βρεθεί σε κραγιόν, χορτοφαγικά υποκατάστατα λουκάνικων, ποτά, γλυκά και επιδόρπια, εξηγεί το Deutsche Zusatzstoff Museum.

Σύμφωνα με την πύλη σύγκρισης "Codecheck", η χρωστική ουσία βρίσκεται στα ακόλουθα προϊόντα:

Trolli's"

m&m's "Crisp"

Ehrmann "Orchard Strawberry", "Orchard Blueberry", "Orchard Red & Black Currant", "Orchard Raspberry"

Mentos: Τσίχλα "Full Fruit"

Kinder: "Mini Bar"

Kinder: "Penguin"

Chupa Chups: Γλειφιτζούρια

Στη βιομηχανία τροφίμων, το "shellac", η ρητινώδης έκκριση του εντόμου – ή E904 – βρίσκεται εξίσου συχνά. Η ουσία χρησιμοποιείται ως επικάλυψη σε γλυκά, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς, κόκκους καφέ και συμπληρώματα διατροφής.

Το "Shellac" βρίσκεται στα ακόλουθα προϊόντα:

Ferrero "Kinder Schoko Bons"

Milka "Πολύχρωμες φακές κακάο"

Mentos: Τσίχλα "Pure White"

Ειδικά το E120 είναι αμφιλεγόμενο. Η χρωστική χρησιμοποιείται επίσης σε vegan και χορτοφαγικά προϊόντα, μεταξύ άλλων, για να χρωματίσει υποκατάστατα κρέατος.

Η κριτική από τους vegans και τους χορτοφάγους είναι ότι, αυστηρά μιλώντας, τα προϊόντα δεν είναι πλέον αμιγώς φυτικά λόγω της καρμίνης και της shellac.

Έντομα στα τρόφιμα: Είναι ασφαλές για κατανάλωση;

Η κατανάλωση εντόμων είναι σε μεγάλο βαθμό ακίνδυνη. Στην Ευρώπη εφαρμόζονται αυστηροί έλεγχοι τροφίμων. Για το λόγο αυτό, τα βρώσιμα έντομα ελέγχονται και αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Τα έντομα εκτρέφονται επίσης ειδικά για την επεξεργασία, μεγαλώνουν κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες – οι γρύλοι, για παράδειγμα, δεν τρέφονται για 24 ώρες πριν από την επεξεργασία τους, ώστε τα έντερά τους να είναι άδεια.

Ωστόσο, όσοι έχουν αλλεργία στα οστρακοειδή και τα μαλάκια, όπως οι γαρίδες, τα μύδια ή τα σαλιγκάρια, ή αλλεργία στα ακάρεα, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις τροφές με έντομα.

Σύμφωνα με το κέντρο συμβουλών καταναλωτών, τα προϊόντα που περιέχουν έντομα πρέπει να αναφέρουν πιθανές διασταυρούμενες αντιδράσεις σε περίπτωση αλλεργίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις