Μειώνονται τα επίπεδα αρσενικού στα τρόφιμα

Η Επιτροπή ενέκρινε νέους κανόνες για τη μείωση της παρουσίας αρσενικού στα τρόφιμα. Η θέσπιση χαμηλότερων μέγιστων επιπέδων για το αρσενικό αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου όσον αφορά τον περιορισμό ή την εξάλειψη του κινδύνου καρκινογένεσης που συνδέεται με χημικές ουσίες στα τρόφιμα. Η απόφαση αυτή, η οποία βασίζεται σε επιστημονική έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) του 2021, εκδόθηκε αφού ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν την παρουσία αρσενικού στα τρόφιμα.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμωνκ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Σήμερα λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου έκθεσης σε καρκινογόνες μολυσματικές ουσίες μέσω της τροφικής αλυσίδας. Οι πολίτες μας θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ασφαλή και οι νέοι αυτοί κανόνες αποτελούν άλλη μια απόδειξη ότι τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ παραμένουν τα υψηλότερα στον κόσμο.»

Τα μέτρα αυτά θα μειώσουν την επιτρεπόμενη συγκέντρωση ανόργανου αρσενικού στο λευκό ρύζι και θέτουν νέα όρια για το αρσενικό σε πολλά καθημερινά είδη διατροφής με βάση το ρύζι, τα παρασκευάσματα για βρέφη, τις παιδικές τροφές, τους χυμούς φρούτων και το αλάτι. Τα υφιστάμενα μέγιστα επίπεδα αρσενικού στα τρόφιμα καθορίστηκαν το 2015 με βάση γνωμοδότηση της EFSA, σύμφωνα με την οποία το ανόργανο αρσενικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και των πνευμόνων. Το αρσενικό είναι παρόν σε χαμηλές συγκεντρώσεις σε πετρώματα, στο έδαφος και σε φυσικά υπόγεια ύδατα, ενώ οι άνθρωποι εκτίθενται στο αρσενικό κυρίως μέσω της τροφής και του πόσιμου νερού. Οι βιομηχανικές εκπομπές, πχ από την εξόρυξη και την καύση ορυκτών καυσίμων, καθώς και η χρήση λιπασμάτων, συντηρητικών ξύλου, εντομοκτόνων ή ζιζανιοκτόνων που περιέχουν την ουσία μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα αρσενικού στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις