Η μεσογειακή διατροφή και η άσκηση σχετίζονται με την καλύτερη υγεία του εντέρου σε ηλικιωμένους ενήλικες

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής χαμηλών θερμίδων παράλληλα με τη σωματική δραστηριότητα αποφέρει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία μεταβάλλοντας τη βακτηριακή σύνθεση του παχέος εντέρου και την παραγωγή μεταβολιτών.

Τα ευρήματα αποτελούν σημαντική πρόοδο στην κατανόηση των προληπτικών μέτρων κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με θετικά μικρόβια και μεταβολίτες του εντέρου, ωστόσο η επίδρασή της στο μεταβολισμό των κοπράνων είναι ελάχιστα κατανοητή.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ξηρών καρπών, μέτρια κατανάλωση ψαριών, χαμηλή κατανάλωση κρέατος, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους.

Η μεγαλύτερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με ευεργετικά βακτήρια και μεταβολίτες του εντέρου, που αποδίδονται σε αυξημένα είδη αποικοδόμησης ινών και αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Ωστόσο, οι επιδράσεις της στον εντερικό μικροβιόκοσμο και το μεταβολισμό του πλάσματος είναι ασυνεπείς μεταξύ των μελετών, με ασαφείς επιπτώσεις στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Με την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές είχαν ως στόχο να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στην απώλεια βάρους μιας ετήσιας παρέμβασης στον τρόπο ζωής που βασίζεται σε μια μεσογειακή διατροφή με μειωμένη ενέργεια και σωματική δραστηριότητα (ομάδα παρέμβασης) σε σύγκριση με μια ad libitum μεσογειακή διατροφή (ομάδα ελέγχου) στους μεταβολίτες των κοπράνων, το μικροβιόκοσμο και τις σχέσεις τους με τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η παρέμβαση επηρέασε τέσσερις μεταβολίτες κοπράνων, που αποτελούνται κυρίως από χολικά οξέα, κεραμίδια, σφιγγοσίνες, λιπαρά οξέα, καρνιτίνες, νουκλεοτίδια και μεταβολίτες πουρινών και του κύκλου Krebs.

Στη μελέτη συμμετείχαν 400 συμμετέχοντες ηλικίας 55 έως 75 ετών με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και τα δεδομένα συλλέχθηκαν κατά την έναρξη και μετά από ένα έτος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα παρέμβασης παρουσίασε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και βελτίωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι αλλαγές αυτές συσχετίστηκαν με μεταβολές στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, ορισμένα γένη βακτηρίων του εντέρου μειώθηκαν και η άλφα ποικιλομορφία αυξήθηκε στην ομάδα παρέμβασης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπέδειξαν μια αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής, των μεταβολιτών και του εντερικού μικροβιόκοσμου. Ενώ προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν στους μεταβολίτες του πλάσματος ή των ούρων, λίγες διερεύνησαν το μεταβολισμό των κοπράνων.

Τα αποτελέσματα από συμμετέχοντες με παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο έδειξαν μειώσεις στις συγκεντρώσεις χοληστερόλης πλάσματος και χολικών οξέων στα κόπρανα (μεταβολίτες που εμπλέκονται στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών) μετά την παρέμβαση της μεσογειακής διατροφής.

Η παρέμβαση εμπλούτισε τα βακτηριακά γένη του εντέρου που συνδέονται με το μεταβολισμό των χολικών οξέων και αύξησε την καδαβερίνη των κοπράνων, η οποία σχετίζεται με τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης παρουσίασαν πιο σημαντικές μειώσεις στη λιπώδη ιστό (συσσώρευση λιπώδους ιστού) και βελτιώσεις στο λιπιδαιμικό προφίλ και στους δείκτες γλυκόζης.

Επιπλέον, στην ομάδα παρέμβασης παρατηρήθηκαν μειώσεις στην αφθονία των E. hallii και Dorea spp. που συνδέονται με αλλαγές στους μεταβολίτες των κοπράνων και στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Το E. hallii εμπλέκεται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ το Dorea spp. σχετίζεται με προδιαβήτη και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικιωμένοι μεσογειακοί ενήλικες με συγκεκριμένες συνθήκες υγείας, οπότε η γενίκευση των αποτελεσμάτων σε άλλους πληθυσμούς μπορεί να μην είναι κατάλληλη.

Επιπλέον, η μέθοδος αλληλούχισης που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη περιορίζει το ταξινομικό προφίλ στο επίπεδο του γένους, εμποδίζοντας τη διαφοροποίηση μεταξύ στενά συνδεδεμένων βακτηρίων και περιορίζοντας τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων για τη λειτουργικότητα.

Ωστόσο, η μελέτη έχει αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα. Παρά το μη αντιπροσωπευτικό δείγμα, τα ευρήματα έχουν σημασία για ένα σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Ο τυχαιοποιημένος ελεγχόμενος σχεδιασμός επέτρεψε τη διαπίστωση της αιτιότητας και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παρέμβασης, με προσαρμογές που έγιναν για σημαντικούς συγχυτικούς παράγοντες, μειώνοντας την υπολειπόμενη σύγχυση. Αν και η μέθοδος αλληλούχισης έχει περιορισμούς, είναι κατάλληλη για την ανάλυση πολλών δειγμάτων.

Πέρα από τα ατομικά αποτελέσματα για την υγεία, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανόηση του αντίκτυπου αυτών των παρεμβάσεων στο μικροβίωμα του εντέρου ρίχνει φως στους μηχανισμούς που διέπουν τη βελτίωση των καρδιομεταβολικών βιοδεικτών.

Ελπίζουν ότι αυτή η γνώση θα ενημερώσει για στοχευμένες στρατηγικές δημόσιας υγείας και εξατομικευμένες συστάσεις υγείας, προσαρμόζοντας τις παρεμβάσεις με βάση το ατομικό προφίλ του μικροβιώματος για αποτελεσματικότερη πρόληψη και διαχείριση των καρδιομεταβολικών ασθενειών.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις