Εχθροί και ασθένειες μηλιάς -αχλαδιάς-καρυδιάς

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ : (Carpocapsa pomonella)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις : - Στο δίκτυο παγίδευσης του εντόμου η 1η πτήση για την περιοχή της Δαμάστας και για τοποθεσίες πριν το Λιβάδι Κρουσώνα ξεκίνησε από 12 - 14 Μαΐου ενώ για τις περιοχές Λιβάδι Κρουσώνα και το οροπέδιο Λασιθίου μια εβδομάδα αργότερα (19 – 20 Μαΐου). - Στην γενιά αυτή το έντομο γεννά στους καρπούς και στο φύλλωμα.,

Οδηγίες : - Ενδεικτικοί χρόνοι επέμβασης για τις ορεινές περιοχές:  Περιοχή Δαμάστας – θέσεις πριν το οροπ. Κρουσώνα: 23 – 25 Μαΐου.  Οροπέδια Λασιθίου – Λιβάδι Κρουσώνα : 28 – 30 Μαΐου. Επισήμανση Ο ψεκασμός να γίνεται επιμελημένα σε καρπούς και φύλλωμα. Εάν χρησιμοποιηθούν ωοκτόνα σκευάσματα συνιστάται να εφαρμόζονται 2 - 3 ημ. νωρίτερα από τις παραπάνω ημερομηνίες.

ΣΕΖΙΑ : (Sesia myopiformis) (Μηλιά)

Γενικές πληροφορίες : - Το έντομο ωοτοκεί σε σχισμές, έλκη, τομές του κορμού και των βραχιόνων και αποτελεί σοβαρό ξυλοφάγο εχθρό της μηλιάς στην Κρήτη. - Στο δίκτυο παγίδευσης οι συλλήψεις ξεκίνησαν από 10 - 15 του μήνα. Η περίοδος ωοτοκιών έχει ξεκινήσει και σε έναν γενικό κανόνα διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο – Ιούλιο.

Οδηγίες : - Συνιστάται κατά την περίοδο ωοτοκιών να εφαρμόζεται κατά διαστήματα κατευθυνόμενος ψεκασμός στον κορμό και τους βραχίονες με καλή διαβροχή.

Ω Ι Δ Ι Ο : (Oidium farinosum) - (Μηλιά)

Γενικές πληροφορίες : - Διαπιστώνονται συμπτώματα στην τρυφερή βλάστηση σε μηλιές. - Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ασθένεια. - Οι νεαροί καρποί και η τρυφερή βλάστηση είναι ιδιαίτερα ευπαθείς.

Οδηγίες : - Στις μηλιές συνιστάται να γίνει αντιμετώπιση. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την καρπόκαψα.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ : (Venturia inaequalis)- (Μηλιά) (Venturia pirina)- (Αχλαδιά)

Γενικές πληροφορίες : - Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα τέλη Μαρτίου και ιδιαίτερα αυτές στο 1ο δεκαήμερο του Απριλίου εγκατέστησαν τον μύκητα και έδωσαν προσβολές κυρίως στις αχλαδιές αλλά και στις μηλιές. - Παρότι το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες δεν ευνοούν τον μύκητα, υπάρχει και μολύνει κάθε φορά που επικρατεί παρατεταμένη διύγρανση (βροχές ή έντονες δροσιές).

Οδηγίες : - Σε περιόδους με συχνές και παρατεταμένης διάρκειας δροσιές όπως και σε πιθανή βροχόπτωση (πρόβλεψη ΕΜΥ) οι οπωρώνες που έχουν εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να προστατεύονται.

Καλλιεργητικά μέτρα: Η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά, το εσωτερικό των δέντρων πρέπει να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Προσοχή : Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την καλλιέργεια ανάλογα με το βλαστικό στάδιο και την ασθένεια ή τον εχθρό. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα. Εγκεκριμένα σκευάσματα ανά καλλιέργεια και εχθρό στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ πατώντας εδώ Εγκεκριμένα σκευάσματα ανά καλλιέργεια και ασθένεια στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις